2021: Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet

2021 is het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet, een initiatief van het NOV (Vereniging Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk). Het jaar nodigt meer en nieuwe mensen uit zich vrijwillig in te zetten voor de samenleving. Het thema van dit jaar is “Mensen maken Nederland”.
Samen Vrijwillig doet ook mee aan het Nationaal Jaar. Zo plaatsen we blogs om te laten zien wat er allemaal gebeurt op vrijwilligersgebied (deze van Niki en Noël bijvoorbeeld), volgen we sessies tijdens de Kennisboostweken om onze dienstverlening te optimaliseren en biedt collega Sacha in het najaar de Expeditie Nieuwe Maatjes aan. Je leest er hier meer over.

Expeditie "Nieuwe Maatjes"

Ben je vrijwilligerscoördinator of bestuurslid en zoek je voor jouw organisatie meer maatjes? Doe dan mee aan de Expeditie Nieuwe Maatjes! In het najaar van 2021 starten we een traject om 5 organisaties te helpen met het werven van maatjes. Samen gaan we op pad om te onderzoeken hoe we nieuwe, passende maatjes kunnen werven en behouden. Het traject is gratis. Meer informatie over wat het je op kan leveren (inclusief een korte video en heldere brochure) vind je hier.

Foto: Linda Hemmes

Kaart hou je van koken?

Kaartenactie "Doen waar je van houdt"

Je hobby, interesse of passie kun je ook inzetten als vrijwilliger. Daarom hebben we de kaartenactie "Doen waar je van houdt" bedacht als wervings- en promotieactie waarmee we nieuwe en andere groepen vrijwilligers willen werven voor de gemeente Middelburg. De ansichtkaarten kun je gratis ophalen bij ons in de ZB en bij de Kloveniersdoelen (en binnenkort hopelijk op meer publieke plaatsen in de gemeente).

Kennisplatform meet & learn

Kennisplatform voor vrijwilligers

Via het Kennisplatform voor vrijwilligers kunnen vrijwilligers en vrijwilligerscoördinatoren op Walcheren workshops en trainingen volgen en elkaar ontmoeten. Via deze link vind je een overzicht van het actuele aanbod.

Het Kennisplatform is een samenwerkingsplatform: vrijwilligersorganisaties die opleidingsactiviteiten voor hun vrijwilligers organiseren, kunnen via het Kennisplatform plaatsen beschikbaar stellen aan vrijwilligers van andere organisaties. Daarnaast verzorgen (vrijwillige) gasttrainers opleidingsactiviteiten. Samen Vrijwillig coördineert het Kennisplatform en werkt hierbij samen met een stuurgroep waarin verschillende organisaties deelnemen. Klik hier voor meer informatie.

Samen ouder worden

In samenwerking met NOV hebben we de brochure “Samen Ouder Worden in Middelburg” samengesteld. Acht Middelburgse zestigplussers delen in deze brochure hun verhaal. Hoe is het om ouder te worden? Waar loop je tegenaan? Hoe word je plezierig oud en wat is hierbij je eigen rol en kracht? Hoe blijf je betrokken bij de samenleving?
Het doen van vrijwilligerswerk blijkt voor alle geïnterviewden belangrijk. In de brochure is informatie te vinden over de diverse organisaties waar zij vrijwilligerswerk doen. De brochure kun je via deze link online lezen. Een gedrukt exemplaar kun je ophalen bij ons in de ZB: vlakbij de uitleenbalie vind je onze ansichtkaarten, glossy en deze brochure. Het project Samen Ouder Worden in Middelburg krijgt een vervolg in het organiseren van ontmoetingen tussen ouderen en jongeren.

Foto: Anda van Riet

#Meedoen Samen aan de slag

Vrijwilligerswerk door asielzoekers en statushouders

Het vroegtijdig betrekken van asielzoekers en statushouders bij vrijwilligerswerk helpt bij het oefenen van de taal en het opbouwen van een sociaal netwerk en toekomst in Nederland.

In 2022 gaat de nieuwe inburgeringswet van kracht waarin 'meedoen’ centraal staat voor asielzoekers en statushouders. Met het project #Meedoen Samen aan de slag willen we nu al praktische aansluiting bieden voor statushouders die in Middelburg wonen en azc-bewoners om al tijdens hun verblijf op het azc een start te maken met hun inburgeringstraject volgens de nieuwe wetgeving.

Heeft jouw organisatie ook vrijwilligersklussen die geschikt zouden zijn om samen met asielzoekers en statushouders op te pakken? Laat het ons weten, dan gaan we graag met jullie in gesprek! Meer info over onze integratieprojecten lees je hier

Vrijwilligersglossy

Vrijwilligersglossy SAMEN

In 2020 maakten we de tweede editie van onze Vrijwilligersglossy, met daarin mooie interviews en portretten van vrijwilligers die laten zien hoe veelzijdig, belangrijk én leuk vrijwilligerswerk is voor Middelburg en haar inwoners. We maakten de glossy in samenwerking met een grote groep vrijwillige gastredacteuren en –fotografen. De glossy maakte deel uit van onze campagne “Een warm dank je wel!” waarmee we alle vrijwilligers in Middelburg bedanken voor hun inzet tijdens Nationale Vrijwilligersdag. Je leest de Vrijwilligersglossy hier.

Afbeelding van vrijwilligersmarkt 2017

Vrijwilligersmarkten

Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met vrijwilligerswerk, organiseren we jaarlijks de Vrijwilligersmarkt Middelburg. Op de Markt presenteren vrijwilligersorganisaties zich op een leuke manier aan het publiek.

Ook organiseren we de jaarlijkse vrijwilligersmarkt in samenwerking met HZ University of Applied Sciences en Vrijwilligerspunt Vlissingen. Zowel studenten van de HZ als reguliere belangstellenden zijn van harte welkom om kennis te maken met vrijwilligersorganisaties uit diverse sectoren.

NLdoet 2018

NLdoet Middelburg

NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken.

Het Oranje Fonds laat met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Nog geen vrijwilliger? Dan kun je tijdens NLdoet ervaren hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn. Voor organisaties is het een mooie kans om nieuwe vrijwilligers aan te trekken en natuurlijk om klussen geklaard te krijgen!

Vanuit Samen Vrijwillig besteden we ieder jaar veel aandacht aan NLdoet in Middelburg. We promoten NLdoet onder zoveel mogelijk mensen, verzorgen in samenwerking met een organisatie een mooie activiteit voor hun doelgroep en steken natuurlijk zelf ook onze handen uit de mouwen tijdens een klus!

Foto: Mieke Wijnen

Middelburgse vrijwilligers: bedankt!

Nationale Vrijwilligersdag

Op 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Een mooie aanleiding om vrijwilligers extra te waarderen en te laten zien hoe blij we zijn met hun inzet. Daarom besteden we ieder jaar op verschillende manieren aandacht aan deze dag. Zo hebben we de afgelopen jaren Middelburgse vrijwilligers bijvoorbeeld verrast met een ontbijt, waarderingsbezoeken, een mooie bedankfilm, grote posters langs de kant van de weg én een prachtige Vrijwilligersglossy.