Waarom is vrijwilligerswerk belangrijk?
Er zijn talloze redenen waarom je kiest voor vrijwilligerswerk: je wilt graag iets nuttigs doen, iets voor anderen betekenen, sociale contacten opdoen, praktijkervaring opdoen voor je opleiding, actief blijven in-between-jobs, et cetera.

Met vrijwilligerswerk kun je het volgende bereiken: 

  • Je blijft actief betrokken bij de samenleving. Ook wanneer je bijvoorbeeld werkloos bent. Je doet werkervaring op, je houdt je arbeidsritme vast en het vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Werkgevers zullen jouw ervaring als vrijwilliger zeker weten te waarderen. En wie weet is vrijwilligerswerk wel dé opstap naar een betaalde baan.
     
  • Je doet iets waardevols voor een ander, maar óók voor jezelf. Door vrijwilligerswerk te doen doe je sociale contacten op met mede vrijwilligers, collega’s maar ook met nieuwe organisaties. Natuurlijk is het ook een mogelijkheid voor je om je eigen normen en waarden uit te kunnen dragen en het gevoel te krijgen ergens bij te horen.
     
  • Vrijwilligerswerk biedt je kansen om nieuwe leerervaringen op te doen en je bestaande kennis en vaardigheden uit te breiden. Ook biedt het kansen voor persoonlijke groei. In vrijwilligerswerk kun je de keuze maken om totaal iets anders te doen dan je dagelijkse bezigheden.

Anderzijds zijn vrijwilligers zoals jou onmisbaar voor onze samenleving. Zonder de inzet van vrijwilligers zou er in Nederland veel minder tot stand komen. Sportverenigingen kunnen niet zonder de inzet van vrijwilligers. Vrijwilligers dragen er toe bij dat er veel activiteiten voor kinderen worden georganiseerd, dat de speeltuin in de wijk open is, dat ouderen bezoek krijgen, dat er muziekfestivals worden georganiseerd en ga zo maar door.

Welkom bij Samen Vrijwillig
Vanuit ons vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig helpen we je graag op weg bij al je vragen over vrijwilligerswerk. We kunnen je helpen bij het vinden van vrijwilligerswerk dat bij je past. Via het Kennisplatform kun je workshops en trainingen volgen. Voel je welkom om contact met ons op te nemen!
(06 82 21 81 68 / vrijwilliger@welzijnmiddelburg.nl)

Vrijwilligerswerk en vergoedingen
Als vrijwilliger kun je een vergoeding ontvangen van je vrijwilligersorganisatie voor de kosten die te maken hebben met het vrijwilligerswerk. Het kan gaan om een vergoeding van de werkelijk gemaakte en aangetoonde kosten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan gemaakte reiskosten, papier of postzegels. Ook kan het een forfaitaire vergoeding zijn, voor kosten die niet aangetoond hoeven te worden. Het gaat dan om een vast bedrag.
Voor meer informatie over vrijwilligersvergoeding en belasting, klik hier

Uitkering
Vrijwilligerswerk kan een goede stap zijn op weg naar betaald werk. Bij alle uitkeringen is vrijwilligerswerk toegestaan onder bepaalde voorwaarden. Welke voorwaarden dat zijn, hangt af van de uitkering die van toepassing is, het soort vrijwilligerswerk en de regels van de uitkeringsinstantie.

Verzekering
Wanneer je als vrijwilliger werkt is het natuurlijk belangrijk dat je goed verzekerd bent tegen de risico’s die het vrijwilligerswerk met zich mee kan brengen. De Gemeente Middelburg heeft via de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een verzekeringspolis afgesloten op basis waarvan iedere vrijwilliger uit Middelburg verzekerd is tegen ongevallen en aansprakelijkheid. Ook de nabijgelegen gemeenten Veere en Vlissingen hebben deze verzekeringspolis afgesloten. Dat betekent dat wanneer je in de gemeente Veere of Vlissingen woont en in Middelburg vrijwilligerswerk doet, je ook goed verzekerd bent via de eigen gemeente.
Voor meer informatie klik hier  

Actueel

Nieuws

Vrijwilligersmarkt online

12-10-2020
Ontdek wat vrijwilligerswerk jou te bieden heeft. Laat je inspireren en vind vrijwilligerswerk dat bij je past.
Blog
Een deelnemer met zijn Maatje bij Resto VanHarte

Dankbaar werk

21-10-2019
Vicky Wiessner en Marianne Gillot vertellen over het Maatjesproject van Humanitas Zeeland: “Het is zulk dankbaar werk."