Vrijwilligerswerk verbreedt je kijk

“Doe iets buiten je comfortzone, probeer juist iets anders dan je al kent!"
Lisa is tweedejaars student Social Work aan de HZ in Vlissingen en ze loopt dit jaar stage bij Welzijn Middelburg. Ze gaat zich hier onder meer inzetten voor het vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig, een team dat zich inzet om vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties te ondersteunen. Zelf heeft Lisa ook ervaring met vrijwilligerswerk. “In het eerste jaar van de studie heb ik bij drie organisaties vrijwilligerswerk gedaan. Dat vrijwilligerswerk doe je in het kader van werkveldoriëntatie: je maakt als vrijwilliger kennis met verschillende organisaties en doelgroepen.”

“Zo was ik een periode vrijwilliger bij de BSO+ groep van Juvent, voor kinderen met ontwikkelingsproblemen, gedragsproblemen of een licht verstandelijke beperking. Ik mocht helpen met het begeleiden van de kinderen bij het spelen. We boden de kinderen veel structuur en duidelijkheid. Die mate van structuur was nieuw voor mij, ik heb er veel geleerd.”

“Ik werk bij Zeeuws Woongenot, een particuliere woonzorgvilla in Middelburg, als avondhulp. Vorig jaar heb ik er daarnaast ook een periode meegelopen als vrijwilliger bij Welzijn. Het was heel fijn om in deze rol veel tijd te hebben voor de mensen, je bent er als vrijwilliger juist om extra aandacht te kunnen geven. Samen even wandelen, samen lunchen met de mensen. Ik heb in die periode nog meer geleerd over ziektebeelden als dementie en Parkinson.”

“Ook in het vrijwilligerswerk bij SVRZ Ter Poorteweg heb ik veel geleerd. Op deze locatie wordt specifieke zorg en gestructureerde dagactiviteiten geboden aan bewoners met het syndroom van Korsakov. Ik heb meegelopen bij de dagactiviteiten. Ik was nog niet bekend met Korsakov. Het is moeilijk om contact te maken met de bewoners, maar als dat dan lukt, is dat heel fijn. Met humor en een beetje meebewegen lukte het me soms om contact te maken en in gesprek te gaan.”

Lisa geeft aan dat ze door het vrijwilligerswerk beter weet waar haar interesses liggen. “Die ervaring kon ik mooi meenemen naar mijn tweede studiejaar. Ik kon hierdoor gerichter op zoek gaan naar een passende stageplek.”.

Lisa raadt andere jongeren aan: “Doe iets buiten je comfortzone, probeer juist iets anders dan je al kent! Zo verbreed je je kijk en kom je erachter waar je grootste interesses liggen.”.

“Ik zie mezelf na mijn studie ook wel weer eens vrijwilligerswerk doen, het is leuk om te doen en je helpt er mensen mee, ook de medewerkers trouwens.”