,,Ik ben blij dat het nog niet al te warm is", verzucht Rien de Klerk (62). Hij is buurtbemiddelaar op Walcheren. ,,Want dan waren de lontjes nóg korter.”
In één voorbeeld vat hij samen wat er de afgelopen maanden is veranderd. ,,Man zit thuis, vrouw zit thuis, kinderen zijn thuis. Een van de ouders probeert geconcentreerd en ongestoord te werken. Een collega in de videovergadering vraagt: ‘Joh, ben je aan het verbouwen?’ ‘Nee, dat zijn de buren.’ Ineens gaat het niet meer alleen over slaande deuren, maar ook over de voetstappen van de kinderen op de trap, de ballen in de tuin, getimmer, het parkeren van de auto."
Irritatiegrens
De Klerk is voorzichtig met verklaringen, maar sluit niet uit dat de irritatiegrens bij mensen lager ligt sinds ze zo op elkaars lip zitten. En dan kunnen ze de overlast die ze van de buren ervaren er net niet meer bij hebben. ,,Met kerst zaten we met de collega's om tafel en concludeerden we dat het best wel stilletjes was. Dat is nu wel over. Ik durf niet zomaar te zeggen dat het coronastress is, maar met al die mensen die thuiswerken en de scholen die dichtgingen, vind ik het niet onlogisch."
Geen rijdende rechter
Hij drukt zich tactisch uit en tact is precies de eigenschap die een buurtbemiddelaar nodig heeft. ,,Mijn collega's noemen me wel eens Rien de rijdende rechter, maar daar klopt niks van. Een rechter velt een oordeel en geeft een bindend advies. Ik zal nooit zeggen dat Pietje gelijk heeft en Marietje niet. Het zit 'm in de communicatie, mensen een beetje begrip te laten krijgen voor elkaar.”
Sinds twee jaar werkt De Klerk, die een baan heeft bij de HZ, als vrijwilliger bij Buurtbemiddeling Walcheren. Daarmee kunnen mensen die klachten hebben rechtstreeks contact opnemen, maar vaak worden ze er ook op geattendeerd door de woningbouwvereniging, de gemeente, of de politie.
Veiligheid
Coördinatoren verdelen zaken over de bemiddelaars. Die werken altijd in koppels. De Klerk: ,,Het is fijn als je elkaar kunt aanvullen. De een ziet soms een signaal, een knipoog of een frons, dat de ander heeft gemist. Dan kun je zeggen: ’Goh, ik zie dat de opmerking van mijn collega wat met je doet.’ En het is natuurlijk ook vanwege de veiligheid."
Tot voor kort maakten buurtbemiddelaars afspraken met klagers, om meteen daarna aan te bellen bij de buren. ,,Dat is sinds corona ook veranderd", vertelt De Klerk. ,,We doen nu alles telefonisch. Het intakegesprek en het gesprek met de buren. Dat vergt andere vaardigheden, waarop we ook zijn getraind. Het helpt vaak als je iemand in de ogen ziet, want vreemde ogen dwingen. Nu moet je het slim aanpakken, want je belt onverwacht met iemand. Je wilt voorkomen dat hij zegt: ‘Hier heb ik effe helemaal geen zin in’, en dat het dan is: tuut, tuut, tuut. De bedoeling is het gesprek gaande te houden."
Vloeken en tieren
Ook als de bewoner staat te vloeken en te tieren. ,,Het draait meestal om emoties. Zorg er dan maar voor dat mensen die eerst kwijt kunnen. Als de boosheid weg is, als het gesprek ontgift is, hoop ik op de terugkeer van een beetje redelijkheid, inzicht in het eigen gedrag en misschien de bereidheid om dat aan te passen. Dat lukt niet altijd, maar het is fijn wanneer dat gebeurt. Ik weet zeker dat buurtbemiddeling heel veel maatschappelijke kosten weet te voorkomen. Zonder ons zouden mensen veel meer juridisch gedoe hebben. Wij zorgen dat het zo ver niet komt. En wij kosten niks. Nou ja, een tientje per afgedane zaak. Dat dekt net de benzine.”
Tips
Heb je problemen met je buren? Kijk voor tips op problemenmetjeburen.nl