Kledingrek bij Kledingbank Zeeland

“De Kledingbank Zeeland draait weer bijna op volle sterkte. Eigenlijk hebben we bijna niet stil gelegen."

13 juli 2020

De Corona-crisis heeft zijn weerslag op allerlei onderdelen van ons dagelijks leven. Ook op het vrijwilligerswerk. Nu er wat versoepelingen mogelijk zijn, zijn we benieuwd hoe de afgelopen periode voor vrijwilligersorganisaties is geweest. En ook of en hoe ze nu weer opstarten. Ik ging hierover in gesprek met Marisca van der Rande, teamleider van de sorteerafdeling bij de Kledingbank Zeeland. Samen met 3 andere teamleiders én alle vrijwilligers, houdt ze de Kledingbank draaiende. Stichting Kledingbank Zeeland is een non-profit organisatie die gratis moderne, nieuwe of zo-goed-als-nieuwe kleding verstrekt aan mensen die het zelf niet meer kunnen betalen. Marisca vertelt: “De Kledingbank Zeeland draait weer bijna op volle sterkte. Eigenlijk hebben we bijna niet stil gelegen. We wilden vrijwilligers die dit graag wilden én zich er goed bij voelden, graag ontvangen. Zo hebben we in de beginperiode twee keer per week met maximaal 6 personen opgeruimd en kleding gesorteerd.” Vrijwilligers bleven dus de gehele periode welkom en een ieder maakte daarbij zijn of haar eigen afweging.

Marisca van der Rande

In mei mochten de kinderen weer naar school. Voor de Kledingbank de aanleiding om weer open te gaan om gezinnen te kunnen voorzien van kleding. Inmiddels vindt ook “de Beurs” weer plaats; zo'n 500 m² aan verkoopruimte die voor iedereen toegankelijk is en waar men voor een gering bedrag kleding aanschaffen. Zelfs toeristen weten het te vinden en een Duitse dame is ontzettend te spreken over het initiatief en prijst het team voor haar vriendelijkheid.

Dat is ook wat mij opvalt; de vriendelijke, open sfeer en behulpzaamheid van iedereen. Marisca: “Het gaat om een heel hecht en vast team van zo’n 100 vrijwilligers voor de vestiging in Middelburg. Er heerst een groot gevoel van saamhorigheid en betrokkenheid bij elkaar. Iedereen mag zijn wie hij of zij is. Pas zei een vrijwilliger van 25 jaar oud tegen me: “Ik wil hier nooit meer weg!”; hoe mooi is dat?”

Ook vrijwilligster van het eerste uur Elly kan zich hier helemaal in vinden. “Het is altijd gezellig onder elkaar. Dat maakt het vrijwilligerswerk zo leuk. Het was heel fijn om na de onderbreking weer aan de slag te kunnen hier.”
Vrijwilligsters Lenny en Barbra vallen haar bij: “We hebben een heel spontaan, hardwerkend en gedreven team. En niet te vergeten; we lachen ook heel veel! Het loopt eigenlijk altijd soepel, het is leuk en we voelen elkaar inmiddels allemaal erg goed aan.”

Bedankt voor de gastvrijheid Kledingbank Zeeland!


Ben je als vrijwilligersorganisatie benieuwd naar hoe andere organisaties omgaan met de 1.5 meter-regel? Op deze pagina lees je onze verzamelde 1,5 meter-tips.