Iedere dag is een cadeautje

19 september 2022

Mariska (32 jaar) besloot een aantal jaar geleden het roer om te gooien.
Ze verliet haar vaste baan, verhuisde vanuit Suriname naar Nederland en startte met een studie ICT aan de HZ University of Applied Sciences. Ze heeft geen seconde spijt, want ze geniet van het studeren en de kansen die ze krijgt om zich te ontwikkelen.

Zo is er op de HZ de mogelijkheid om via HZ Personality extra activiteiten te doen voor studiepunten. Je kunt deelnemen aan het promotie team bijvoorbeeld. Je kunt ook vrijwilligerswerk gaan doen. “Dat leek mij interessant en een hele goede manier om mijn social skills op te poetsen.”. Na een goede oriëntatie kwam ze terecht bij Zorgstroom. “Ik vond het fijn dat ik een keuze had over welk type vrijwilligerswerk ik wilde doen en dat ik mijn eigen werktijden kon bepalen. Ik ben als bezoekvrijwilliger gekoppeld aan Loes*, een mevrouw met dementie. Ik ben goed ontvangen en begeleid bij het opstarten.”

Een goed gevoel vanaf de eerste kennismaking
“Ik had totaal geen beeld wat ik kon verwachten, ik heb nooit eerder vrijwilligerswerk gedaan. Het was voor mij ook de eerste keer dat ik in contact kwam met iemand die dementie heeft. Ik heb zelf een goede band met mijn oma, maar wij delen een enorme bagage aan herinneringen samen. Als je elkaar nog helemaal niet kent, hoe zou het contact dan verlopen en voelen? Maar al vanaf de eerste ontmoeting was ik om, haar vriendelijke gezicht, haar lach en energie raakten me direct.”

“Door de medewerkers van Zorgstroom was ik geïnformeerd over dementie, maar tijdens de eerste paar bezoekjes was het toch even aftasten voor mij. Na het derde of vierde bezoek voelde ik me steeds zekerder worden. Ik heb goed gekeken naar wat zij leuk vindt. Ze ziet er altijd op en top gekleed uit, dus ik dacht: misschien vindt ze het leuk als ik haar nagels doe. Ik heb zo’n gel nagel kit gehaald met pastel kleurtjes. Dat vond ze heel leuk en nu doe ik regelmatig haar nagels. Ik neem ook af en toe wat lekkers mee, zoals red velvet cake of frietjes. We zitten dan samen te genieten, want haar enthousiasme op dat soort momenten is aanstekelijk. We doen gezellige dingen en maken elkaar aan het lachen.”

Loes houdt van praten
“Loes vindt het heel fijn om bezoek te krijgen. Ze houdt van praten. Ze vertelt me over haar kinderen, over haar bezoek aan de kapsalon, dat ze zich verheugt op de koffietijd met haar vriendinnen, over haar liefdesleven. Ik leer van Loes praten over allerlei onderwerpen. Tijdens een gesprek over het overlijden van haar partner, kwamen er tranen bij ons allebei.

Wat ik heel bijzonder vind: Loes is altijd belangstellend naar mij, dan vraagt ze of ik nog op school zit en wat ik mee maak in mijn leven. Ze is altijd geïnteresseerd in wat er in mijn leven gaande is.”

Geen verwachtingen
“Ik heb geleerd om geen verwachtingen te hebben als ik binnenkom bij Loes. Iedere keer als ik binnenkom, weet ze even niet wie ik ben. Elk bezoek kan verrassend zijn, ook voor mij. Haar emoties wisselen. Soms is ze niet in de stemming voor bezoek, dat kan ik begrijpen en heb ik leren accepteren.”


*Om de privacy van mevrouw te waarborgen, gebruiken we in deze tekst voor haar een fictieve naam: Loes.

Veel geleerd
Mariska geeft een krachtig antwoord op de vraag of ze zichzelf tijdens dit vrijwilligerswerk ontwikkeld heeft: “Zeker weten. Als ik kijk naar hoe ik was toen ik binnenstapte bij Zorgstroom en nu, dat is een heel verschil. Ik heb gedurfd om buiten mijn comfortzone te stappen en dat heeft me veel gebracht. Ik heb ervaren dat het okee is om gewoon jezelf te zijn. Van mijn contact met Loes heb ik veel geleerd over dementie. Dankzij haar wilde ik meer weten over dementie en heb ik een workshop hierover gevolgd.

Het valt me op dat ik nu ook meer observeer in mijn eigen omgeving, ik heb meer oog gekregen voor mensen om mij heen. Durf nu op iemand af te stappen: “Kan ik u ergens mee helpen?”. Het geeft me een heel fijn gevoel dat ik dat nu zie en doe.

Van Loes heb ik geleerd dat iedere dag een cadeautje is. En ik waardeer herinneringen echt veel meer dan voorheen. Ik ben zo blij dat ik Loes heb leren kennen.”

Haar lach, dat is waar ik het voor doe
Die studiepunten zijn inmiddels al lang behaald, maar Mariska blijft Loes met plezier bezoeken. “Ik vind haar echt een super lieve vrouw. Ieder bezoek is ook voor mij een leuke tijd. Ik vind het fijn als ik haar aan het lachen heb gemaakt, dat is waarvoor ik het doe.”.

 

Dank je wel voor het mooie gesprek Mariska!
Janneke Nijssen-Heesakkers

Team Samen Vrijwillig
#mensenmakennederland

 

*Om de privacy van mevrouw te waarborgen, gebruiken we in deze tekst voor haar een fictieve naam: Loes.

 

Belangstelling om ook bezoekvrijwilliger te worden bij Zorgstroom?

Je bent van harte welkom! Laat je belangstelling weten aan Petra Davidse via mail of telefoon: vrijwilligerswerk@zorgstroom.nl / 0118 – 684 000.

Zorgstroom is een zorgorganisatie met als werkgebied Walcheren en biedt onder andere thuiszorg, zorg in zorg- en verpleegcentra en zorg in hospices. Zorgstroom staat open voor de wens van de cliënt, voor een goede dialoog en voor vernieuwing.

Op iedere locatie is de inzet van vrijwilligers onmisbaar! Er is veel keuze in wat je als vrijwilliger kunt doen, zoals iemand bezoeken, samen met iemand fietsen, gastvrouw- of gastheer in het restaurant, een activiteit begeleiden en nog veel meer. Jouw talenten en interesses kun je bij Zorgstroom goed inzetten, er wordt samen met jou goed gekeken wat het beste bij jou past.

In Middelburg heeft Zorgstroom de volgende locaties:

  • Verpleegcentrum Buitenrust
  • Zorg- en verpleegcentrum Mondriaan
  • Appartementen Hof Klarenbeek
  • Zorg- en verpleegcentrum Hof ’t Seijs
  • Sint Jans Hospice de Casembroot

Buiten Middelburg heeft Zorgstroom nog locaties in Veere, Nieuw- en Sint Joosland en Vlissingen.