Ontmoetingen tussen jong en oud

03 november 2021

Samen met Arianne Diepenveen van Samen Ouder Worden organiseerde Samen Vrijwillig op woensdag 3 november een ontmoeting tussen de kinderen van De Lonneboot en een groep zestigplussers uit de gemeente Middelburg. Het idee is gebaseerd op een project uit Engeland: 57 years apart en is een vervolg op de brochure Samen Ouder Worden, waarin acht Middelburgse zestigplussers hun verhaal delen over hun levensloop, hoe zij omgaan met ouder worden en hoe zij hun leven in deze fase invullen.

Vragenkaarten
Janneke, Sacha en Arianne hebben hun eigen uitwerking aan het project gegeven door vragenkaarten te maken, waarbij jongeren en ouderen beiden antwoord geven op vragen over thema’s als wonen, vrijwilligerswerk, vriendschap, school, terugkijken, vrije tijd. “Wat vind je het beste aan oud zijn?” of “Zou je iets in je leven opnieuw willen beleven?” zijn vragen die in het stapeltje vragenkaarten zitten.

Pilot
Deze eerste ontmoeting was een pilot waaraan Gert Dorleijn en Milou van der Weijde van De Lonneboot met plezier wilden meewerken. Na afloop wordt de bijeenkomst samen met hen geëvalueerd en wordt er gekeken of het waardevol is om het project op andere scholen te introduceren.

Prachtig om de gesprekken te zien tussen de zestigplussers en de basisschoolleerlingen. En heel mooi wat beide partijen er achteraf over zeiden!

Blijf nieuwsgierig
Na afloop gingen we nog even met de kinderen mee naar de klas en vroegen we ze naar verrassende antwoorden die ze hadden gehoord. Dat één van de ouderen graag ooit nog eens zou willen waterskiën hadden ze niet verwacht... Ze kregen ook de mooiste adviezen: Blijf nieuwsgierig! "Als mijn vader uit zijn werk komt, is die juist niet zo blij als ik allerlei vragen stel, maar die meneer vindt dat ik nieuwsgierig moet blijven..."

De ouderen vonden het heerlijk hoe de kinderen op de vragen reageerden en zeiden achteraf dat ze een geweldige ochtend hadden gehad en ook dat de kinderen hen hadden geïnspireerd.

Nou, wij werden er ook heel blij van en kunnen niet wachten om het nog eens te mogen organiseren.