Afbeelding van vrijwillige trainer Hanna

Vrijwilligersportret van jonge vrijwilliger Hanna (15 jaar)

17 april 2019

Hanna Martijn telt al lang geen uren meer, als het om haar maatschappelijke stage gaat. 30 uur vrijwilligerswerk staan voor alle leerlingen van havo en vwo 4 van CSW van de Perre op het curriculum. Voor velen is het alleen de aanleiding met verschillende facetten van vrijwilligerswerk in aanraking te komen.

Het begon een jaar geleden, toen Hanna zich samen met haar vriendin Marjan als brugklasmentor opgaf. Nu begeleiden ze een havo 1 klas. “Het is meer werk dan gedacht: observaties, gesprekken met leerlingen, een klassenavond organiseren of een ruzie oplossen." Maar ik zie haar ook glunderen als ze over een opgeloste strijd tussen vier meiden vertelt. “Eerst hebben we met iedereen apart gesproken en later hebben we ze alle vier bij elkaar geroepen, om het probleem uit te spreken: De brugklassers hadden het gevoel, dat wij ze beter begrepen dan hun mentor.”

Toen in september nog een coach voor de Kangoeroes en Jumpers op de korfbalvereniging in Arnemuiden gezocht werd, meldde ze zich samen met haar vriend Juda als vrijwilliger. Elke zaterdagochtend staan ze met kinderen van 3 tot 5 jaar op het veld of in de zaal om hun spelenderwijs te leren gooien, vangen en schieten. Als dank krijgt ze nog weleens een mooie tekening of een lieve opmerking. En ook al lukt het net op tijd voordat ze met hun eigen team naar een wedstrijd vertrekken, dit vrijwilligerswerk wil Hanna zeker ook volgend jaar nog blijven doen!

Bij mij komt de vraag op of Hanna meer dan 24 uur per dag ter beschikking heeft, omdat ik weet dat ze ook nog muziek maakt en zich met een groep jonge vrijwilligers op een reis naar Kenia voor aanstaande zomer voorbereidt. Ze hebben een website ingericht: https://hartvoorkenia.weebly.com

Samen met vier vrienden bieden ze hun diensten aan als autowasser of bakker. En voor 12 april stond een sponsorloop op het programma. Met de opbrengst steunen ze een schoolproject in het plaatsje Voi in Kenia, waar ze in juli meehelpen de klaslokalen te schilderen en een sanitair gebouw op te richten. En ja, ze wil trouwens ook nog ukelele leren spelen. Dit zou tof zijn voor bij het kampvuur! Wat een energie!


Jeannette Krieger
Ambassadeur vrijwilligerswerk Middelburg