Afbeelding van vrijwilliger bij het Rode Kruis

Een jonge vrijwilliger vertelt

27 maart 2019

”Op mijn zesde of zevende ben ik begonnen: iedere zaterdagmorgen ging ik helpen bij de bibliotheek in de kerk en dat heb ik jarenlang gedaan.” Dat vertelt Anderd van den Bosse (19 jaar) tijdens ons gesprek over zijn vrijwilligerswerk. Zijn eerste kennismaking met vrijwilligerswerk is hem goed bevallen, het blijkt het begin van meer.

Toen hij op zijn twaalfde EHBO les kreeg bij het Rode Kruis, vond hij dit zo leuk dat hij er graag meer mee wilde doen. De vrijwilligers stonden hiervoor open en Anderd mocht de EHBO lessen voor volwassenen bijwonen en meelopen met diensten van Rode Kruis vrijwilligers. In 2017 mocht hij eindelijk zelf zijn uitgebreide EHBO diploma halen en vanaf dat moment ging hij zelfstandig diensten draaien, ook buiten Arnemuiden. De mooiste evenementen om bij te helpen, vindt Anderd de Nijmeegse vierdaagse en de Mosseldag van Yerseke: “De Mosseldag is druk bezocht, wij werken dan in een team van 40 vrijwilligers. Je maakt veel mee en je leert er veel van. En de Nijmeegse vierdaagse is echt een belevenis, samen met 850 vrijwilligers heb ik gewerkt als vliegende keep, sjouwer, EHBO-er, logistieke ondersteuner en deurwachter. Blaren prikken? Nee dat heb ik zelf niet gedaan.”

“Voor mij is het Rode Kruis een hele positieve plek, waar ik tot rust kan komen en afleiding vind. Het vrijwilligerswerk is echt iets van mezelf, ik steek er graag mijn energie in.” Het is in het verleden ook een periode zwaar geweest, vertelt Anderd, want als EHBO-er maak je soms heftige situaties mee. Maar hij heeft doorgezet en is nog met veel plezier vrijwilliger. En onlangs is hij een nieuwe uitdaging aangegaan als bestuurslid in de Rode Kruis Studentendesk Zeeland, waar trainingen en workshops verzorgd worden en de actie Tulp voor Hulp. Bij deze actie verkopen de studenten tulpen voor 1 euro bij de Albert Heijn. Van de opbrengst gaat de helft naar het Rode Kruis.”

Anderd zit in het eerste jaar van de opleiding ICT Support aan Scalda in Vlissingen. “Of ik een opleiding in de zorg overweeg? Nee, ik vind het allemaal super interessant maar ik zie dit echt puur als vrijwilligerswerk en een mooie hobby.”

 

Graag bedanken wij (jonge) vrijwilligers in Middelburg voor hun inzet en willen wij hun inzet zichtbaar maken. Jij kunt hierbij helpen! Ken je (jonge) vrijwilligers die je graag wil bedanken voor hun inzet? Nomineer hen voor de Lange Jan Awards. Dit kan van 11 maart tot en met 7 april. Lees hier meer.