
We vinden het belangrijk dat spullen hergebruikt worden
Op de foto's:
Corrie Boone (achter de naaimachine)
Laci Horvath (li.) en Fabian Bosman
‘Het onmogelijke proberen we meteen. Wonderen kunnen we niet verrichten!’
Laci lacht erbij als hij dit zegt en werkt samen met Fabian rustig verder aan een kapotte DVD speler. Het is altijd weer nieuw, zegt Laci. Weet je net hoe het ene apparaat werkt en dan komt er weer een andere. Maar zo leer je wel bij. En met resultaat: als ik een half uur later weer langs kom, hoor ik: ‘het is gelukt! We hebben weer iemand blij gemaakt!’
Het Repair Café is 2x per maand open en vrijwilligers repareren hier spullen, die daardoor weer een tijd mee kunnen. De bezoekers kunnen een kopje koffie drinken tijdens het wachten of later terug komen om iets op te halen. Ze hoeven alleen de materiaalkosten te betalen.
Voor veel vrijwilligers voelt het hier als een familie, vertelt gastvrouw Jeannet. Ze komen graag.
Ook vanuit het asielzoekerscentrum komen mensen hier werken, zoals Abdulrahman, een leraar techniek uit Syrië, die een televisie repareert. Hij wil graag mensen helpen, vertelt hij.
Daarom is hij ook een Whatsapp groep gestart om de Nederlandse taal te oefenen. Er zijn al 280 deelnemers. Het is duidelijk dat zijn hart ligt bij het lesgeven.
Aan een andere tafel werken 2 dames achter de naaimachine. Corrie vertelt dat zij peuterjuf was, maar na haar pensioen en het verlies van haar man en dochter graag meer onder de mensen wilde zijn en wat wilde betekenen voor anderen. Corrie had al veel vrijwilligerswerk gedaan in haar leven, maar wilde nu iets doen wat niet te zwaar zou zijn. Ze is hier goed op haar plek.
Zij en collega Cobie vinden het belangrijk dat spullen hergebruikt worden. Op dit moment passen ze de band van een VR bril aan zodat deze weer stevig zit tijdens het gebruik. Als het gelukt is, geeft dat voldoening vertellen ze.
Hoewel de rolverdeling nu misschien wat traditioneel lijkt, is dit niet altijd het geval. Gastvrouw Jeannet heeft naast de ontvangst van de gasten ook al heel wat reparaties gedaan.
Een stofzuiger uitblazen, een lens schoon maken van een CD speler of het alvast uit elkaar halen van een apparaat. Jeannet vindt het leuk en leert steeds wat bij, vertelt ze.
Bert Huige en zijn vrouw Ans Segers waren de pioniers die het Repair Café in 2016 overnamen. Ans zegt: ‘ik ben van het overzicht’. En nog veel meer, zoals de ontvangst, de lunch en de administratie, hierin bijgestaan door een boekhouder. Twee zoons en een schoondochter helpen mee. Ans vertelt dat hun huis vol spullen staat van het Repair Café. Er wordt overlegd met de gemeente over een locatie met opslagruimte en daar kijkt Ans wel naar uit.
Ze zijn gestart met 6 vrijwilligers en nu zijn dat er 33, al zijn deze er niet allemaal elke keer bij. Er is altijd weer ruimte voor nieuwe vrijwilligers. Ans geeft aan dat je spontaan binnen kunt komen lopen om de sfeer te proeven en mee te helpen. Dan kun je gelijk kijken of het bij je past.
Ben je enthousiast geworden? Neem contact op met Pieter, de vrijwilligerscoördinator via info@repaircafemiddelburg.nl t.a.v. Pieter de Bruijn.
Tekst en foto’s: Marja van Noort
Vrijwilliger bij team Samen Vrijwillig | Marja van Noort Fotografie
Bekijk voor meer info ook de vacatures:
Repair Café Middelburg zoekt gastvrouw of gastheer
Repair Café Middelburg zoekt reparateurs

