Mensen op weg helpen met het beter leren van Nederlands

23 september 2020

“Je zit met de wereld aan tafel. De cursisten in mijn groep komen uit Litouwen, China, Italië, Duitsland, Argentinië. Die mix van nationaliteiten maakt mijn vrijwilligerswerk heel leuk.”, vertelt Johan Kasse, vrijwillig taaldocent bij ZB.

“Dat ik mensen op weg mag helpen met het beter leren van Nederlands, vind ik leuk én nuttig. Ik heb 47 jaar bij de politie gewerkt en heb daar ervaren hoe belangrijk het is dat mensen mee kunnen doen in de samenleving. Taal speelt daarbij een belangrijke rol.”

Na een keer meegekeken te hebben bij een groep met taalcursisten, is Johan vorig jaar september gestart als vrijwillig taaldocent bij ZB. “Ik heb geen onderwijsachtergrond, maar wel veel met taal. We werken aan de hand van de methode “Stap”. Voor het voorbereiden van de lessen hebben we een docentenhandleiding.”.

Zijn cursusgroep heeft twee keer per week les, in het Getij in de Stromenwijk. Eén les (van anderhalf uur) wordt door een collega-docent verzorgd en Johan verzorgt de tweede les in die week. “We stemmen goed met elkaar af wat we besproken hebben met de groep tijdens onze les, zodat we onnodige overlap voorkomen of juist nog ergens extra aandacht aan kunnen geven of op kunnen inhaken.”

Gemotiveerde cursisten
“De cursisten zijn heel gemotiveerd om deze driejarige cursus te volgen.”, vertelt Johan. “Ze wonen en werken hier en willen goed Nederlands leren. We oefenen met lezen, luisteren, spreken en schrijven. De lesmethode gaat uit van alledaagse onderwerpen zoals boodschappen doen, naar de dokter gaan en reizen. De cursisten krijgen ook huiswerk mee: oefeningen uit het lesboek en boeken om te lezen, die we dan in de les weer bespreken. Er zijn mooie boeken, zoals bijvoorbeeld “Het diner” van Herman Koch, of het “Het Achterhuis” die speciaal bewerkt zijn voor volwassenen die nog moeite hebben met het lezen van de reguliere versies.”  

Johan geeft aan dat hij zelf veel leert van dit vrijwilligerswerk. “Het dwingt je om je zelf ook goed te verdiepen in de taal, want wat voor jou vanzelfsprekend is, is dat voor een anderstalige natuurlijk helemaal niet.  

Tijdens de les spreken we altijd Nederlands. De uitgangspositie is daarmee voor alle cursisten hetzelfde. Tegelijkertijd oefenen we op zo’n manier het spreken. Soms is het een hele uitdaging om de betekenis van een woord in het Nederlands uit te leggen. Die uitdaging vind ik juist leuk. Gelukkig krijg je als taalvrijwilliger ook een goede training die je helpt bij het voorbereiden en geven van de lessen. En natuurlijk leer ik ook veel van de gesprekken en bijeenkomsten met mijn ervaren collega-docenten waarin we ervaringen uitwisselen.”

Kijk wat bij jou past
“Ik kan dit vrijwilligerswerk iedereen aanraden, maar mijn advies is: kijk vooral wat bij jou past. Er is zoveel verschillend vrijwilligerswerk dat er voor iedereen wel iets passends te vinden is.”. Vanaf maart werden de taallessen door de coronamaatregelen helaas gestaakt. In die periode is Johan vrijwilligerswerk gaan doen bij Zorgstroom, als vrijwillig chauffeur van een rolstoelbus. De taallessen zijn vanaf september weer van start gegaan. Johan heeft naar de start uitgekeken.



Belangstelling om ook taalvrijwilliger te worden? Taalhuis Walcheren zoekt vrijwilligers voor uiteenlopende taalactiviteiten bij diverse organisaties. Je kunt bijvoorbeeld net als Johan aan de slag als taaldocent, of als voorlezer of taalmaatje (NT1 en NT2). Klik hier voor meer informatie.

En neem ook eens een kijkje op www.welzijnmiddelburg.nl/vrijwilligerswerk, je vindt hier een overzicht van vacatures van vrijwilligersorganisaties in Middelburg en omgeving. Bij vragen ben je van harte welkom op te nemen met team Samen Vrijwillig via 06 – 51651962 of vrijwilliger@welzijnmiddelburg.nl.