De werkgroep van Middelburg VÓLkoren

Je moet van puzzelen houden

07 december 2021

Middelburg VÓLkoren, wie kent het niet? Twee dagen per jaar stroomt de Middelburgse binnenstad vol met koren uit heel Nederland en België. Het evenement wordt bezocht door 10.000-15.000 mensen. Tenminste, zo was het vóór corona.

Thea Landman, programmacoördinator en secretaris van het festival, hoopt met heel haar hart dat ze in 2022 weer een volledig live evenement kunnen verzorgen, maar als het nodig is, heeft de enthousiaste werkgroep al allerlei alternatieven bedacht om het kleinschaliger te organiseren.

Gouden greep

Thea is al 11 of 12 jaar betrokken bij het festival. Iemand die haar kende, had haar aanbevolen bij het bestuur van Middelburg VÓLkoren als programmacoördinator en dat bleek een gouden greep. “Ik hou wel van een puzzel”, zegt ze lachend. “Want dát is het wel als je iedereen op de goede plek wil krijgen.”

Je leert er ontzettend veel van

 Elk jaar vanaf 1 december begint Thea met haar puzzel om de koren in te roosteren op de diverse locaties van het festival. “Dat kost wel een aantal dagen in december en januari. En als er eens iets wijzigt, begin ik vaak helemaal opnieuw.” Maar juist dát vindt ze het leukst. Verder bestaat haar werk uit het onderhouden van de contacten met de koren, tijdens het festival aanspreekpunt voor de koren zijn, problemen oplossen en controleren of alles naar wens verloopt. “Je leert er ontzettend veel van”, vindt Thea. “Wat ik ook altijd doe, is nieuwe koren beluisteren als ze voor het eerst bij ons optreden. Dat is niet alleen leuk, maar ook goed om te doen, zodat ik ze leer kennen en weet hoe ze zingen, hoe het optreden eruit ziet en of ze veel publiek trekken. Daar houd ik in de planning dan rekening mee de volgende keer.”

Goed geregeld

Samen met haar collega’s van de werkgroep is het hard werken, maar zegt Thea: “Het is zo’n leuke groep vrijwilligers. We zijn maar met 11 mensen, maar we hebben een kei van een draaiboek, een heel goede taakverdeling en goede afspraken met elkaar. Er zijn korte lijntjes; dat is zo fijn. En als alles bij elkaar komt in die twee dagen van het festival, krijg je er zóveel energie van! Ik ben het nog lang niet zat.

Thea Landman

Enthousiast Spaans studentenkoor

Een van de leukste dingen die Thea meemaakte, was dat een Spaans studentenkoor zich spontaan aanmeldde. “Ze hadden van familie in Nederland gehoord over Middelburg VÓLkoren en kochten een ticket voor een weekend Zeeland. Ze traden op in de Nieuwe Kerk. Dat was toch zo bijzonder. En het grappige was, dat zij het ook zo leuk vonden en om promotiemateriaal vroegen om mee naar huis te nemen, buttons of shirts. Maar dat hebben we helemaal niet. Het liefst waren ze allemaal in een jasje van Middelburg VÓLkoren naar huis gegaan.”

Allemaal bestuurslid van de plaatselijke CJV

Thea knikt lachend als ik vraag of ze vrijwilligerswerk van huis uit heeft meegekregen. “Mijn vader deed veel vrijwilligerswerk; kerkenwerk en dergelijke. Wij waren thuis met 7 kinderen en hebben allemaal wel in het bestuur gezeten van de plaatselijke CJV.” Ook haar man is actief als vrijwilliger. Thea zelf zou nog wel een paar jaar met mensen willen werken, maar dan wel náást haar werk bij het festival.

Vacature

Naast programmacoördinator is Thea ook de secretaris van het festival. Díe functie zou ze graag overdragen aan iemand anders. “Al draai ik voor organiseren mijn hand niet om, een beetje versterking zou fijn zijn. Het is geen moeilijk werk voor wie het leuk vindt om naar buiten te treden en contacten te leggen. Je kunt je eigen tijd indelen, buitenom de vaste vergaderingen. Ik kan je zelf inwerken, want ik ben er toch.”

Dank je wel voor het leuke gesprek Thea!
Sacha de Koning

Team Samen Vrijwillig
#mensenmakennederland

Lijkt het je leuk om Thea te komen versterken als secretaris of om de voorzittershamer op te pakken? Je bent van harte welkom om contact met Thea op te nemen via info@middelburgvolkoren.nl. Het bestuur maakt graag kennis met je.

Hier vind je de volledige vacatures:

https://www.welzijnmiddelburg.nl/vacatures/middelburg-volkoren-zoekt-een-secretaris

https://www.welzijnmiddelburg.nl/vacatures/middelburg-volkoren-zoekt-een-voorzitter

Hier vind je meer informatie over Middelburg Vólkoren: https://www.middelburgvolkoren.nl/

 

Werkgroep VÓLkoren