Niet alleen lichtpuntjes in een moeilijke tijd, maar ook enkele blijvende contacten voor ouderen.

10 juli 2020

We nemen je graag mee naar maart 2020, het begin van de Corona crisis. Mensen wordt aangeraden sociaal contact te vermijden en kwetsbare mensen niet te bezoeken. Verpleeghuizen gaan op slot.

Ons hart gaat uit naar de mensen in Middelburg die hierdoor geen bezoek meer ontvangen en voor wie activiteiten waar vaak naar uitgekeken wordt, opeens stil vallen. Een werkcontact in Gouda attendeert ons op de belactie die zij in hun stad organiseren: is dat ook iets voor jullie in Middelburg? We vinden het een geweldig idee en hebben met ons team in anderhalve week tijd de belactie “Heel Middelburg belt” opgezet.

Maar liefst 70 belvrijwilligers melden zich die eerste weken aan. Dat vinden we hartverwarmend, zoveel mensen die tijd willen vrijmaken om iemand te bellen voor een persoonlijk gesprek. Vanuit diverse kanten – door de mensen zelf, vanuit zorgorganisaties, een huishoudelijke hulp - komen ook aanmeldingen binnen van mensen die graag gebeld worden.

Wij gaan met veel plezier aan de slag om hen te koppelen aan een of meerdere belvrijwilligers. We maken een overzichtje met tips en aandachtspunten voor de vrijwilligers en nemen regelmatig even contact met hen op om te informeren hoe het gaat. Als bij de eerste versoepelingen een aantal van de vrijwilligers zelf weer moeten gaan werken en het belcontact willen afronden, koppelen we weer nieuwe belvrijwilligers aan de mensen.

Nu is het juli 2020 en kijken we terug op een mooie belactie. Er zijn de afgelopen maanden 14 mensen in de leeftijd van 67 tot 98 jaar regelmatig gebeld door in totaal 28 belvrijwilligers. Sommige mensen werden 1 of 2 keer per week gebeld en een aantal mensen werd zelfs iedere dag in de week gebeld, door meerdere vrijwilligers.

De mensen die gebeld zijn, vertellen ons dat ze heel blij zijn geweest met de belmomenten. Zo horen we terug: 
“Mijn belvrijwilligers hebben me erdoor heen geholpen!”
“Ik heb echt een klik met mijn belvrijwilliger, het is zo gezellig als ze belt.”
“Zo’n belactie zou er van mij altijd mogen zijn, ik vind het zo fijn om regelmatig gebeld te worden.”

Belvrijwilligers vertellen ons dat de belmomenten ook voor hen plezierig waren en dat zij het als een kleine moeite hebben ervaren, gezien de dankbaarheid aan de andere kant van de lijn. Het was soms ook moeilijk en confronterend, geven sommige vrijwilligers aan, om zo van dichtbij te horen hoe mensen eenzaamheid kunnen ervaren en hoe moeilijk het gemis aan kleinkinderen kan zijn.

Een paar quotes van de belvrijwilligers:
“Interessant hoe het contact groeide, we waren later echt samen in gesprek, ze was ook geïnteresseerd in mij.”
“Dat je door iets heel simpels, iemand een heel groot plezier kan doen, dat is toch mooi? Als het zo simpel is kunnen we een grote stad bezetten.”.

Vanuit Welzijn Middelburg hebben we de belactie zorgvuldig afgerond en bij alle mensen persoonlijk hun wensen geïnventariseerd en hen geattendeerd op diverse initiatieven in Middelburg voor activiteiten en ontmoeting. Een aantal van de belvrijwilligers blijft op eigen gelegenheid contact houden met hun belmaatje. Wat fijn dat de belactie niet alleen voor lichtpuntjes in een moeilijke tijd, maar ook voor blijvende contacten heeft gezorgd!


Een warm dank je wel aan alle belvrijwilligers!
Team Samen Vrijwillig
8 juli 2020

 

Heb jij ook belangstelling voor kortdurend, flexibel, projectmatig vrijwilligerswerk en wil je hierover op de hoogte gehouden worden, laat het ons dan s.v.p. weten. Met jouw toestemming bewaren we dan je mailadres en telefoonnummer. Bij acties en kortdurende vragen, informeren we je graag hierover. Je kunt dan zelf kijken of je wel of niet mee wilt doen.