Een kijkje achter de schermen bij de Voedselbank

19 juni 2020

Onderstaande blog schreef ik half maart en toen… begon de Corona crisis. Ook voor de Voedselbank heeft de crisis gevolgen. Er is doorgewerkt tijdens de crisis, met inachtneming van strakke maatregelen tijdens de uitgifte momenten. Voorzitter Emmy: “En we hadden het geluk hulp te krijgen van een prachtige groep extra vrijwilligers vanuit de middenstand. Echt ontroerend en imponerend.”

Nu er meer versoepelingen komen, maakt bestuurslid Tanja de balans op: “We merken dat sommige van onze oudere vrijwilligers nog niet durven komen i.v.m. het virus of afscheid moeten nemen door privé omstandigheden. We missen chauffeur vrijwilligers. En ook in de afdeling communicatie / redactie zijn vrijwilligers van harte welkom die voor extern (sponsoren en donateurs) en voor intern (onze vrijwilligers) een nieuwsbrief willen verzorgen over het reilen en zeilen van de organisatie.”

Tanja geeft aan dat de inhoud van de blog nog actueel is, en daarom plaatsen we de blog graag alsnog. Het geeft je een kijkje achter de schermen bij de Voedselbank. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom! Zie ook de informatie onderin.


Even eruit en lekker wat om handen

Het is nog vroeg, op een dinsdagochtend, als ik heb afgesproken bij de Voedselbank. Ik verwacht een stille hal, maar niks is minder waar. Zo’n zes vrijwilligers zitten al om de tafel, bij een kop koffie. Even bijpraten en daarna gaan ze aan de slag. En dan druppelen er nog meer vrijwilligers binnen, er arriveert een bestelbus met dozen etenswaar om uit te laden en iedereen is druk in de weer met zijn of haar eigen taken. De sfeer is bedrijvig, de mensen hier houden van aanpakken, dat zie je zo.

Ik ga even in gesprek met Wim (74 jaar, foto boven). Hij komt één keer in de 14 dagen meehelpen met het schoonmaken van de tafels, koelkasten en vriezers. “Het is belangrijk voor de hygiëne dat we alles goed schoonmaken en bijhouden. Ik vind het fijn hoor, even eruit en lekker wat om handen, een gezellig praatje.”.

Ook Rinus (69 jaar) vertelt dat hij het fijn vindt om bezig te zijn. “En een pot ouwehoeren!”, lacht hij. Een oud collega wees hem tweeënhalf jaar geleden op dit vrijwilligerswerk: is dat niet iets voor jou? Sindsdien komt hij iedere dinsdag helpen met schoonmaken en stofzuigen van de vloeren. Op vrijdagen helpt hij met uitdelen en bevoorraden. Rinus is hiernaast ook vrijwilliger bij Veilig Verkeer Nederland, waar hij helpt met de fietsexamens voor de basisscholen. 
 

Actief bezig zijn en aardige mensen om je heen

En zo spreek ik meer enthousiaste vrijwilligers deze ochtend. Ibrahim is heel blij met de aardige mensen die hij via zijn vrijwilligerswerk leert kennen. “En ik ben lekker moe na mijn vrijwilligerswerk hier, ik slaap er goed van!”. Gerda (44 jaar) is naast haar vrijwilligerswerk bij het Hospice, sinds twee maanden ook vrijwilliger bij de Voedselbank. Haar overbuurman is chauffeur bij de Voedselbank en zo kwam ze in contact. “Ik ben praktisch aangelegd, ik vind het leuk werk hier en maak er graag tijd voor. Ik help met voorbereiden, sorteren, tellen en verdelen voor de uitgiftes op vrijdag. We fungeren hier ook als distributiepunt. Op woensdagmiddag arriveren vanuit Tilburg veel goederen, die wij weer verdelen over de Voedselbanken in Zierikzee, Goes, Terneuzen en Walcheren.”.

En Geesje (72 jaar, foto onder) die zich bezighoudt met de coördinatie van de winkelacties en zorg draagt voor de lief & leed acties voor de vrijwilligers, vindt de flexibiliteit van haar taken fijn. Ze kan aangeven wanneer ze ingeroosterd wil zijn op kantoor en kan ook vanuit thuis taken oppakken. Waarom zij tijd vrijmaakt voor dit vrijwilligerswerk? “Het is gewoon heel leuk, je komt onder de mensen, je bent je huis even uit!.”

Een betrokken groep vrijwilligers en een fijne actieve werksfeer. Dat is mijn gevoel als ik weer vertrek na mijn bezoek. Iets voor jou?

 

Janneke Nijssen
Vrijwilligerssteunpunt Samen VrijwilligVoedselbank Walcheren helpt mensen in armoede en gaat voedselverspilling tegen. De Voedselbank verwelkomt graag nieuwe vrijwilligers. Er is een grote diversiteit in functies en projecten: pakketsamensteller, bestuurder, chauffeur, logistiek manager, fondsenwerver, klusjesman, voedselverwerver, secretaresse, jurist, magazijnmedewerker, coördinator, gastvrouw/ -heer, sociaal media experts, enzovoort. 

Heb je belangstelling om ook vrijwilligerswerk te gaan doen bij de Voedselbank? De Voedselbank maakt graag kennis met je, om samen met jou te kijken op welke manier je je kunt inzetten voor de Voedselbank.

Meer informatie vind je hier:

https://www.welzijnmiddelburg.nl/vacatures/voedselbank-walcheren-verwelkomt-graag-nieuwe-vrijwilligers

https://www.vbwalcheren.nl/