Anja de Groene, ambassadeur vrijwilligerswerk, op bezoek bij Pennywafelhuis.

09 juli 2020

Een gele garagedeur en twee gele vlaggen maken duidelijk waar ik moet zijn voor het Pennywafelhuis in de Middelburgse wijk Dauwendaele. De garage is eigenlijk de markthal waar je kringloopspullen en groenten uit de tuin van Cityseeds kunt kopen. Je loopt er makkelijk naar binnen; vrijwilliger Ria ontvangt mij en brengt me naar Marlou Pluijmaekers en Anda van Riet. Deze kunstenaars zijn in 2015 gestart met het community art project Pennywafelhuis; Marlou is schilder en Anda fotograaf. Achter de garage is een woning geschikt gemaakt voor allerlei activiteiten, zoals een atelier waar bewoners creatief aan de slag kunnen en met elkaar kunnen koffiedrinken. Ook zijn er een eetkamer en een tuin waar gekookt, gegeten en getuinierd kan worden door bewoners van de Meanderflat en de rest van Dauwendaele.

Laagdrempelige ontmoetingsruimte en creatieve werkplaats
Alle activiteiten dragen bij aan de sociale cohesie en het creëren van een betere woon- en leefomgeving in  de wijk Dauwendaele. Kenmerkend voor de Meanderflat en omgeving is de grote culturele diversiteit, er wonen mensen van meer dan 20 nationaliteiten. Ook wonen er relatief veel mensen met lage inkomens en met psychiatrische problematiek. Dat brengt helaas diverse problemen met zich mee. Het Pennywafelhuis is een laagdrempelige ontmoetingsruimte en creatieve werkplaats in Dauwendaele.

Sociale betrokkenheid in het maken van kunst
Marlou en Anda zijn zeer bevlogen dames; ze zijn nu ongeveer 5 jaar bezig in het Pennywafelhuis en zitten nog boordevol ideeën. De naam Pennywafel is met opzet gekozen omdat deze lekkernij bestaat uit een aantal lagen die samen de pennywafel vormen, nameljik de mens, de wijk, de omgeving en de beeldvorming. Het is voor mij duidelijk dat Marlou en Anda ook een heel belangrijke laag vormen. Volgens hen is er in het maken van kunst, of het nu fotograferen of schilderen is, altijd een sociale betrokkenheid. Marlou schildert portretten van bewoners en Anda fotografeert mensen achter de voordeur. Maar ook de bewoners zelf kunnen hun eigen creatieve talenten ontwikkelen in het atelier. Er hangen veel diverse werken van verschillende bewoners en er wordt gebreid en genaaid. Heel leuk en mooi om te zien allemaal.

Vrijwilligers welkom
Veel bezoekers zijn voor korte of langere tijd vrijwilliger in het Pennywafelhuis. Maar er is nog altijd gebrek aan vrijwilligers. Zo zijn er dringend taalmaatjes nodig die Nederlands spreken met de statushouders die het Pennywafelhuis bezoeken. Ook zijn er mensen nodig voor de tuin, de huishouding en het ontvangen van gasten. Marlou en Anda willen graag dat het Pennywafelhuis zes dagen per week open is maar daarvoor zijn meer vrijwilligers nodig.

Waardering
Van buiten Dauwendaele en Middelburg is er zeker ook waardering voor dit community art project. Het Pennywafelhuis was dit jaar de beste Zeeuwse inzending voor het project Kern met Pit. In september wordt bekend welke van de regionale winnaars de landelijke prijs krijgt. Voor mij is dat niet moeilijk; het Pennywafelhuis natuurlijk!


Anja de Groene
Ambassadeur vrijwilligerswerk Middelburg
 

Meer informatie over het Pennywafelhuis: https://pennywafelhuis.nl/
En klik hier voor hun vrijwilligersvacature.