Historie, gezelligheid en saamhorigheid

19 december 2019

Op de Nationale Vrijwilligersdag op zaterdag 7 december breng ik samen met Janneke Nijssen van vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig, een waarderingsbezoek aan het Museum Arnemuiden. We worden hartelijk ontvangen door Ineke Bliek die de PR doet. Haar man is ook vrijwilliger.

In de raadszaal van het voormalige stadhuis van Arnemuiden zijn circa 20 vrijwilligers aanwezig. Dat is nog maar ongeveer de helft van het totaal aantal vrijwilligers in het museum. Zo’n vijftig mensen houden het museum draaiend; ze leiden mensen rond, verkopen kaartjes, dragen zorg voor de communicatie, maken schoon, repareren kapotte dingen, zijn bestuurslid, et cetera. En dat doen ze met heel veel plezier. Tijdens de koffie met taart hoor ik dat veel van de vrijwilligers het werk al jaren doen én dat veel mensen familie van elkaar zijn of met elkaar getrouwd. De namen Van de Ketterij en Van Belzen komen veelvuldig voor, niet zo gek in Arnemuiden natuurlijk. De jongste vrijwilliger is de 30-jarige Margriet van de Ketterij en de oudste is Bets van Schaik die 87 jaar is en al 40 jaar actief is in het museum. 

Als ik vraag waarom de mensen dit vrijwilligerswerk doen, krijg ik antwoorden als “voor de gezelligheid”, “voor de kik” en “ik wil graag een stukje geschiedenis doorgeven”. Het voormalige stadhuis ademt geschiedenis; in de raadszaal hangen een aantal prachtige schilderijen met portretten van Willem van Oranje en van de toen 17-jarige Maurits. Het zijn unieke schilderijen die regelmatig uitgeleend worden. Ook hoor ik dat Arnemuiden een bloeiende zouthandel had in de 15e en 16e eeuw. Het zout kwam uit Bretagne en werd in Arnemuiden bewerkt en verhandeld omdat het een goede haven had. Dat heb ik nooit geweten en zo zijn er meer dingen die interessant zijn aan Arnemuiden. Het museum trekt zo’n 3.500 bezoekers per jaar, waaronder ook veel Belgen en Duitsers. Aan de overkant van het museum is het ’t Uusje van Eine gevestigd, een negentiende-eeuwse woning waar de tijd is blijven stilstaan. Dit huisje hoort ook bij het museum. Er zijn streekdrachten, oude foto’s en meubels te zien die het verhaal vertellen van de Arnemuidenaren rond 1900.

De saamhorigheid onder de vrijwilligers is groot; het is een gezellige club. In de wintermaanden als het museum gesloten is, wordt er eenmaal per maand een koffie-uur gehouden zodat men elkaar weer kan spreken. Het is daarom erg leuk dat het museum van Samen Vrijwillig een fotoshoot cadeau krijgt, ter gelegenheid van de campagne Een warm dank je wel. Een professionele fotograaf gaat in het voorjaar van 2020 de vrijwilligers portretteren.

We sluiten ons bezoek af met het uitdelen van een bedankkaart “een warm dank je wel” voor het werk dat iedere vrijwilliger doet. Daar zit ook een leuke attentie van het museum voor haar vrijwilligers bij!

Anja de Groene
Ambassadeur vrijwilligerswerk Middelburg

 

Meer informatie over het museum vind je hier: https://bezoekmuseumarnemuiden.nl/
Nieuwe vrijwilligers, ook jonge vrijwilligers, zijn van harte welkom bij het Museum Arnemuiden.
Dus heb je belangstelling, of wil je wat meer informatie, neem gerust even contact op met team Samen Vrijwillig of direct met het museum zelf!