Vrijwilligers muZEEum

Een blog over vrijwilligerswerk in het Zeeuws Maritiem muZEEum

12 juni 2020

Het is februari 2020 als ik op bezoek ga “bij de buren” in Vlissingen. Dit blog hebben we, uiteraard in overleg met het Zeeuws Maritiem muZEEum, destijds niet geplaatst. Inmiddels is het muZEEum gelukkig weer open. Hieronder lees je over mijn gesprek met 4 ontzettend enthousiaste en gastvrije vrijwilligers van het muZEEum.  

We zijn uitgenodigd om in gesprek te gaan met Zana, Kristine, Peter en Rein. Al direct bij binnenkomst word ik heel gastvrij ontvangen; toevallig door Kristine die ik later uitgebreid spreek over haar vrijwilligerswerk.

Het muZEEum heeft slechts 7 betaalde medewerkers in dienst, die alle zaken achter de schermen regelen. Alles voor de schermen wordt door een groep van maar liefst zo’n 70 vrijwilligers gedaan.

Dat de vrijwilligers onmisbaar zijn, blijkt wel wanneer ik Peter wil interviewen. Er is een kluisje kapot, waardoor een bezoeker niet meer bij zijn spullen kan. Peter is één van de sleutelhouders van het muZEEum en weet het euvel gelukkig op te lossen. Naast sleutelhouder, is Peter dus ook werkzaam in de techniek door zijn genoten opleiding.

Tijdens zijn dienst is hij verantwoordelijk voor de goede gang van zaken in het museum. Op een werkdag zorgt hij er onder andere voor dat alle zalen verlicht zijn, neemt hij de dag door met de dienstdoende vrijwillige baliemedewerkers en suppoosten en is beschikbaar voor allerhande vragen. Verder is hij BHV-er bij calamiteiten. Peter startte in 2018 in het MuZEEum en besteedt er maar liefst zo’n 12 tot 20 uur per week aan. Hij heeft het er reuze naar zijn zin; het contact met de collega’s en zinvol bezig zijn geeft hem veel voldoening.

Over voldoening gesproken; Zana vertelt dat ze zich geen mooiere vrijwilligersplek had kunnen wensen! In 2015 begon ze als gastvrouw. Daarna heeft ze de opleiding tot gids gedaan. Ze is heel erg enthousiast over de ontwikkelingsmogelijkheden binnen de organisatie. Zo gaat ze in de toekomst mogelijk nog een opleiding volgen om de gidsen te kunnen coördineren. Als Bosnisch-Kroatische gaf Zana in haar geboorteland lessen geschiedenis en aardrijkskunde. Haar passie om historische verhalen met anderen te delen, spat er van af. Met een groep mensen door het museum lopen en hen verhalen vertellen, vindt ze dan ook het mooiste wat er is. Ook Zana brengt heel wat uren per week in het muZEEum door; ze is er zo’n 3x per week te vinden en bij rondleidingen springt ze “gewoon” nog even extra bij. Fantastisch!

Kristine is ook al zo’n bevlogen vrijwilliger. Zo’n 3,5 jaar geleden maakte ze kennis met de organisatie tijdens de Vrijwilligersmarkt. Ze stapte het muZEEum binnen en is er niet meer weg gegaan. Kristine staat met een hele grote lach op haar gezicht achter de balie. Daarnaast is ze mede-verantwoordelijk voor de museumwinkel en start ze binnenkort ook nog als sleutelhouder. Haar twee grote passies (geschiedenis en de scheepvaart) komen prachtig samen hier in het muZEEum.

Rein is de vrijwillige vrijwilligerscoördinator van het muZEEum. Hij begon zo’n 4 jaar geleden als sleutelhouder, maar is inmiddels één van de sleutelfiguren binnen de organisatie. Hij woont op 140 stappen lopen van het muZEEum en is er dagelijks te vinden; hoe bijzonder! Het organiseren vindt hij heerlijk om te doen. Zo houdt hij zich onder andere bezig met de werving van vrijwilligers, het maken van de roosters en zorgt voor de uitvoering van de verhuur aan grote groepen. Rein vertelt dat de interactie met al zijn collega-vrijwilligers het vrijwilligerswerk zo leuk maakt om te doen.

Ik ben bijzonder onder de indruk van mijn kennismaking met Peter, Zana, Kristine en Rein. Ze zijn zo ontzettend bevlogen en betrokken bij de organisatie! Ook valt de vrolijke sfeer en het grote enthousiasme waarmee de vrijwilligers bezig zijn binnen het muZEEum me erg op. Een echt en hecht team. Wil jij er ook deel van uit gaan maken? Dat kan! Hieronder vind je de vrijwilligersvacatures:

Vrijwilligers gezocht

Gastheer/-vrouw de Kazematten

Gastheer/-vrouw Oranjemolen

 

Rianne Vink-Hacking

Consulent vrijwilligerswerk