Samen in gesprek

16 maart 2023

De studenten Social Work aan de HZ University of Applied Sciences volgen in hun eerste studiejaar een lesblok bestaande uit verschillende cursussen, waarin de doelgroep ‘ouderen’ centraal staat. Een ontmoeting en gesprek met ouderen is een onderdeel van hun leerproces. Vanuit vrijwilligerscentrale Samen Vrijwillig hebben we ouderen uitgenodigd om mee te doen. 

In een fijne sfeer gingen jong en oud met elkaar in gesprek. Aan de hand van "SamenSpel" vragenkaarten, stelden zij vragen aan elkaar. Deze vragen zijn door jongeren en ouderen zelf bedacht en vormgegeven door TijdVoorActie. De vragen zijn heel gevarieerd en zorgen direct voor leuk contact. Een aantal voorbeelden van vragen zijn: Wat is uw favoriete plek op de wereld? Waar bent u dankbaar voor? Wat zou u nog heel graag een keer in uw leven willen doen? En voor de jongeren: Hoe denk jij over de toekomst? Wat vind je van de klimaatveranderingen? Wat betekent vriendschap voor jou? En als het gesprek eenmaal loopt, komen er ook onderwerpen buitenom de vragenkaarten voorbij. 

Tijdens de gesprekken blijkt er vaak meer overlap in belevingswerelden te zijn dan van tevoren werd gedacht. En hoe fijn het is als iemand belangstellend naar je luistert. De tijd vloog, gaf iedereen aan!
 

Ook belangstelling voor een ontmoeting tussen jong en oud?
Naast de ontmoetingen op de HZ, stimuleren we graag meer ontmoetingen en gesprekken tussen jong en oud in Middelburg. Naast de SamenSpel kaarten van TijdVoorActie, zijn er ook leuke vragenkaarten voor kinderen in groep 7 en 8. Hierover lees je meer via deze link. Je kunt deze vragenkaarten zelf downloaden of de online carrousel gebruiken.

We denken graag met mee als je een ontmoeting wil organiseren. Samen met ons een ontmoeting organiseren kan ook. Neem gerust contact op als je binnen jullie ouderencentrum, wijkcentrum, school, vereniging of andere setting belangstelling of vragen hebt. 

En ben jij een jongere of oudere die graag eens meedoet, laat het ons weten!

Vrijwilligerscentrale Samen Vrijwillig
Welzijn Middelburg
vrijwilliger@welzijnmiddelburg.nl


Graag bedanken we alle ouderen en jongeren voor jullie inzet deze ochtend en Samen Ouder Worden (NOV), TijdVoorActie en HZ University of Applied Sciences voor de fijne samenwerking.

Foto's: Tineke Boer