Helpende handen hart

Een overzicht van nieuws en ontwikkelingen rondom Corona en vrijwillige inzet

27 november 2020

We houden hier nieuws en ontwikkelingen bij over Corona en vrijwillige inzet.
Heb je een tip voor ons of wil je iets aanleveren? Graag! Mail ons via vrijwilliger@welzijnmiddelburg.nl

 

Algemene informatie en nieuws

26 november
 • Wil je iemand helpen? Zorg ervoor dat je hulpaanbod gelijkwaardig is. In dit document hebben we op een rijtje gezet waarom het beter werkt als je iets 'kleins' aanbiedt en hoe je dat kunt doen. Met 10 voorbeeldvragen.
19 oktober 2020
 • Het NOV biedt een overzicht van alle relevante informatie voor vrijwilligersorganisaties en vrijwilligerscentrales. Je vindt het overzicht hier.
15 oktober 2020
 • De Rijksoverheid heeft een folder met daarin tips over hulp en steun bij thuisquarantaine. Je vindt de folder hier.
13 oktober 2020
 • Een overzicht van de nieuwe Corona overheidsmaatregelen van 13 oktober vind je hier.
9 oktober 2020
 • PEP Den Haag hield een gesprek over werken met vrijwilligers in Corona tijd. Je leest inspirerende vragen én antwoorden hier terug.
30 september 2020
 • De "Tijdelijke Wet COVID-19 Justitie en Veiligheid" is verlengd tot 1 december 2020. Hierdoor blijft het o.a. voor rechtspersonen zoals verenigingen en stichtingen, die in hun statuten niets geregeld hebben over online vergaderen mogelijk dit wel te doen. Je vindt de bekendmaking hier.
20 mei 2020
 • Op de website van het NOV vind je een overzicht van fondsen die geld beschikbaar stellen voor Corona gerelateerde initiatieven of organisaties die financiële steun nodig hebben. Klik hier voor het overzicht.
Algemeen
 • Voorlichtingsmaterialen Corona geschikt voor asielzoekers, statushouders en andere nieuwkomers, laaggeletterden en mensen met een beperking vind je hier.
 • Op de website van Global Talk vind je de laatste persconferentie in verschillende talen. Hier kun je ze bekijken.
 • Op de website van Pharos vind je uitleg over het Corona virus in begrijpelijke taal. Je vindt het hier
 • PEP Den Haag maakte een mooie infographic met 8 tips over samenwerken tijdens de Corona crisis. Je vindt hem hierUpdates van vrijwilligersorganisaties

27 november 2020

Tijdens deze tweede golf zijn de gezinnen en vrijwilligers van de VoorleesExpress voorzichtig: in plaats van de voorleesmomenten in huis onderhouden zij op andere manieren contact met elkaar. Ze hebben soms telefonisch contact. Digitaal voorlezen blijkt niet altijd mogelijk of passend voor de gezinnen. Maar de voorlezers zijn creatief. Ze nemen als het mag van de ouders bijvoorbeeld de kinderen mee naar buiten voor een voorleesmoment in een park, voor een bezoek aan de bibliotheek of ze maken bijvoorbeeld een taalrijke wandeling door de buurt. De mogelijkheden verschillen per gezin.

26 november 2020

Buurtbemiddeling Walcheren werkt door tijdens de coronacrisis. Vanaf het begin van de crisis zien we het aantal overlastmeldingen stijgen terwijl de mogelijkheden om elkaar te ontmoeten afneemt. De buurtbemiddelaars hebben een training gevolgd waarbij is ingezet op telefonische intakes in plaats van intakes bij mensen thuis. Hebben mensen geen bezwaar en hebben ze thuis de ruimte om fysiek af te spreken dan kan dat natuurlijk ook. Nadat de (telefonische) intakes zijn gedaan wordt een bemiddeling gepland op een veilige locatie. Deze aangepaste manier van werken heeft alsnog geleid tot veel geslaagde bemiddelingen!

20 november 2020

Historische scheepswerf Meerman Arnemuiden heeft door de sluiting in het voorjaar helaas minder gasten kunnen ontvangen. Van 1 november tot 1 maart is de scheepswerf (zoals ieder jaar) gesloten. Ze hopen na deze datum weer “normaal” open te kunnen gaan voor bezoekers.

19 november 2020

Vanaf vandaag starten de fysieke spreekuren en activiteiten van het Taalhuis weer. Ze zorgen ervoor dat alles coronaproof geregeld is. Ze verwelkomen zowel de taalvragers als de taalvrijwilligers graag! Hopelijk in goede gezondheid uiteraard.

Alle actuele informatie over tijden, locaties en manier van aanmelden (indien van toepassing) zijn te vinden op www.taalhuiswalcheren.nl
Let op: de avondles Nederlands in de ZB Middelburg is vanaf 3 september op donderdag i.p.v. woensdag (van 18.45-19.45 uur)!
Let op: zolang de horeca dicht is, zijn de leesclubs en het taalcafé in Vlissingen verplaatst van het CineCafé naar de oude bibliotheek ’t Spui te Vlissingen.

18 november 2020

Het Chocolademuseum van Stichting Chocolate Lovers is tot 18 december gesloten en hoewel de winkels wel open zijn, komen er niet veel klanten. Ook de chocoladebestellingen voor Sinterklaas en Kerst, zijn minder dan andere jaren. Dus mocht je nog een presentje zoeken voor je vrijwilligers of medewerkers voor de kerstdagen, denk dan eens aan een cadeautje van chocolade. Je zou Chocolate Lovers er enorm mee helpen!

De coaches van FLOOR jongerencoaching zijn creatief bezig. Waar ze eerst vooral via (video)bellen contact hielden met coachees (en stappen bleven zetten), gingen ze daarna een tijdje wandelen op afstand. Nu is dat weer terug naar de eerste situatie. Sommige jongeren vinden het lastig om in deze tijd bezig te zijn met hun toekomst, maar toch zetten ze stappen vooruit. Soms is dat even niet zozeer met (netwerk)activiteiten verkennen voor hun toekomstplan, maar meer bezig zijn met bijvoorbeeld hun persoonlijke gebruiksaanwijzing. Of online contacten leggen voor hun toekomstplan. Het is lastig, maar niet onmogelijk gelukkig. De coaches doen dat op een fantastische manier!

16 november 2020

Het Nationaal Ouderenfonds biedt "Welkom online" aan. Het is een lesprogramma voor mensen die de eerste stap online willen zetten. Er is aandacht voor bijvoorbeeld videobellen, een uitje plannen en handige apps. Belangstelling om deel te nemen óf om vrijwilliger te worden? Meer info lees je hier.

9 november 2020

Stichting Feest van Herkenning blijft aanvragen krijgen voor reminiscentie-bijeenkomsten uit zorginstellingen. In overleg met de vrijwilligers blijven ze deze bijeenkomsten aanbieden, uiteraard bewapend met mondkapjes en handschoenen.

Verder is de stichting op zoek naar een plek op Walcheren (liefst in Middelburg), waar ze hun 15 kratten en koffers met spullen op mogen slaan. Ze zoeken een droge plek, waar ze makkelijk bij kunnen. Wellicht is er een kantoor of winkel die hen dit wil sponsoren, in natura? Heb je een tip of idee? We horen het graag, zodat we het door kunnen geven aan Feest van Herkenning.

6 november 2020 

Bij Zorgstroom is een bel & kaarten actie opgestart, waar mensen elkaar kunnen helpen en laten zien dat ze aan elkaar denken. Zorgstroom vraagt aan haar vrijwilligers en cliënten of zij mee willen helpen bij een belcirkel en een kaartenactie. Wil jij hier ook bij helpen? Laat het weten aan de vrijwilligerscoördinator van Zorgstroom via vrijwilligerswerk@zorgstroom.nl 

5 november 2020 

Bij Taalhuis Walcheren geldt dat de bibliotheken van 5 t/m 18 november gesloten zijn. De activiteiten zoals Taalcafé’s en leesclubs zijn in deze periode geannuleerd. De Taalhuisloketten zijn telefonisch en per mail bereikbaar voor de taalvragers en de vrijwilligers, klik hier voor meer info. De huiswerkbegeleiding wordt online aangeboden, aanmelden kan via 06-82402101.   

30 oktober 2020

Bij DOOR zijn er aangescherpte maatregelen en helaas mogen er hierdoor voorlopig geen vrijwilligers komen tijdens de activiteiten in hun dagbestedingsprogramma. Individuele afspraken, waarbij vrijwilligers de bewoners begeleiden bij afspraken, kunnen gelukkig nog wel doorgang vinden. Ze houden hun vrijwilligers per mail op de hoogte van de ontwikkelingen.

Dit overzicht wordt regelmatig aangevuld. Heb je een update voor ons? We horen het heel graag!