Helpende handen hart

Een overzicht van nieuws en ontwikkelingen rondom Corona en vrijwillige inzet

29 maart 2021

We houden hier nieuws en ontwikkelingen bij over Corona en vrijwillige inzet.
Heb je een tip voor ons of wil je iets aanleveren? Graag! Mail ons via vrijwilliger@welzijnmiddelburg.nl

 

Algemene informatie en nieuws

17 februari 2021
 • In meerdere sectoren en op meerdere terreinen vervullen vrijwilligers urgente en noodzakelijke functies ook in de avond en nacht. Denk daarbij aan vrijwilligers in het reddingswezen, bij de politie, de terminale zorg, natuursurveillance, dierenwelzijn. Op het Platform Vrijwillige Inzet vind je meer informatie de avondklok en de verklaring voor vrijwilligers
28 januari 2021
 • Maak de lockdown een beetje leuker voor jezelf én een ander met deze lockdown acties, challenges en ideeën. NL voor elkaar verzamelde 15 acties en ideeën die je veilig kunt doen tijdens de lockdown. Het doel: een glimlach op jouw gezicht én dat van een ander. Klik op deze link om ze te ontdekken; misschien zit er iets bij wat je aanspreekt!
  Enkele ideeën gaan over het doen van vrijwilligerswerk, zoals samen met iemand Nederlands oefenen. Wil je meer weten over vrijwilligerswerk in Middelburg, kijk dan ook eens op onze vacaturebank en bel gerust met een van ons (06 - 51651962) als je vragen hebt, we denken graag met je mee!
17 december 2020
 • Niemand alleen. Het Oranje Fonds laat weten dat iedereen een gratis raamsticker kan aanvragen. Het betreft een afbeelding van een vlam, een symbool van warmhartigheid. Het betekent: ik draag een ander een warm hart toe. Met dit kleine gebaar kunnen we aan elkaar laten zien dat niemand er alleen voor hoeft te staan. Als je de sticker aanvraagt, ontvang je ook een inspiratiegids vol met ideeën om verbinding mogelijk te maken.
  En als je dan toch op de website van het Oranje Fonds bent: je vindt er veel informatie over wat je kunt betekenen voor iemand. Zoals via de kaartenactie Veel liefs, over maatjesprojecten, de vrijwilligersactie NLdoet en informatie over wat je kunt doen voor je buurt.
26 november 2020
 • Wil je iemand helpen? Zorg ervoor dat je hulpaanbod gelijkwaardig is. In dit document hebben we op een rijtje gezet waarom het beter werkt als je iets 'kleins' aanbiedt en hoe je dat kunt doen. Met 10 voorbeeldvragen.
19 oktober 2020
 • Het NOV biedt een overzicht van alle relevante informatie voor vrijwilligersorganisaties en vrijwilligerscentrales. Je vindt het overzicht hier.
15 oktober 2020
 • De Rijksoverheid heeft een folder met daarin tips over hulp en steun bij thuisquarantaine. Je vindt de folder hier.
13 oktober 2020
 • Een overzicht van de nieuwe Corona overheidsmaatregelen van 13 oktober vind je hier.
9 oktober 2020
 • PEP Den Haag hield een gesprek over werken met vrijwilligers in Corona tijd. Je leest inspirerende vragen én antwoorden hier terug.
30 september 2020
 • De "Tijdelijke Wet COVID-19 Justitie en Veiligheid" is verlengd tot 1 december 2020. Hierdoor blijft het o.a. voor rechtspersonen zoals verenigingen en stichtingen, die in hun statuten niets geregeld hebben over online vergaderen mogelijk dit wel te doen. Je vindt de bekendmaking hier.
20 mei 2020
 • Op de website van het NOV vind je een overzicht van fondsen die geld beschikbaar stellen voor Corona gerelateerde initiatieven of organisaties die financiële steun nodig hebben. Klik hier voor het overzicht.
Algemeen
 • Voorlichtingsmaterialen Corona geschikt voor asielzoekers, statushouders en andere nieuwkomers, laaggeletterden en mensen met een beperking vind je hier.
 • Op de website van Global Talk vind je de laatste persconferentie in verschillende talen. Hier kun je ze bekijken.
 • Op de website van Pharos vind je uitleg over het Corona virus in begrijpelijke taal. Je vindt het hier
 • PEP Den Haag maakte een mooie infographic met 8 tips over samenwerken tijdens de Corona crisis. Je vindt hem hierUpdates van vrijwilligersorganisaties

29 maart 2021

Stichting Chocolate Lovers zit door corona helaas in zwaar financieel weer. Daardoor is het erg moeilijk voor hen om te kunnen blijven doen wat ze het liefste doen: mooie momenten realiseren voor chronisch zieke kinderen en ouderen. Wil je hen helpen? Dat kan door een bestelling te doen bij Sjakie's snoepwinkel, door als bedrijf of vereniging een leuk chocoladepresentje te bestellen of door een donatie te doen.
Namens het team van Stichting Chocolate Lovers: ontzettend bedankt!

25 februari 2021

Sociaal buurtrestaurant Resto VanHarte Zeeland en Jumbo slaan de handen ineen om eenzaamheid te bestrijden. Jumbo Dauwendaele en Magistraat Middelburg doneert de statiegeldopbrengsten van de maand maart aan Resto VanHarte. Iedereen die tussen 1 en 31 maart hun lege flessen inlevert bij de supermarkt helpt zo mee om eenzaamheid te bestrijden. Josephine Elliott: “We zijn ontzettend blij met deze samenwerking; door de statiegeldactie kunnen we niet alleen geld inzamelen voor het goede doel maar ook meer aandacht vragen voor het onderwerp eenzaamheid. En dat is hard nodig want steeds meer mensen voelen zich eenzaam. Ik wil iedereen dan ook vragen om gedurende de maand maart vooral veel lege flessen te brengen naar Jumbo.”

23 februari 2021

Taalhuis Walcheren breidt de online dienstverlening uit met een avondles, iedere donderdag van 18.45 – 19.45 uur. Deze avondles is voor iedereen die beter Nederlands wil leren, lezen en begrijpen. We praten en lezen over het nieuws van de week en oefenen zo de Nederlandse taal.

Wil je meedoen? Stuur dan een e-mail naar taalhuis@dezb.nl. Als je je voor maandag aanmeldt, kun je de donderdag erna meteen gratis meedoen.
Na aanmelding, krijg je via mail een uitnodiging voor de online les.

Deze avondles zal plaatsvinden zolang de lockdown duurt. Dit geldt ook voor de online leesclub en het online oefenen met taal & rekenen.

26 januari 2021

Cinema Middelburg zit in de derde sluitingsperiode (na maart, november en december tot nu) maar krijgen tóch online bezoekers ‘over de vloer’. We hebben namelijk op Picl een online filmaanbod, dat 24/7 te bekijken is! Klik hier voor het aanbod. Wekelijks kunnen we hier een online première presenteren, en ook speciale programma’s aanbieden zoals een selectie van IFFR dat komende week (online) begint. 

Net vóór de laatste lockdown, half december, hebben we onze prachtige nieuwe Club Cinema heel even geopend, en we zijn blij met zo veel hartverwarmende reacties. Achter de schermen hebben we nog wat laatste puntjes op de i gezet. Voor wie het gemist had, hier is het openingsfilmpje terug te zien.

We zijn altijd enorm enthousiast over de Kinderkunstweek, en bereiden alvast een heel leuk smaakvol programma voor. Onze operateurs houden wekelijks onze projectoren in de gaten, deze moeten regelmatig even worden aangezet en getest. We kijken natuurlijk heel erg uit naar het moment dat we weer mensen in de Cinema mogen ontvangen!

21 januari 2021

Humanitas Thuisadministratie Walcheren heeft met circa 50 vrijwilligers ondanks de coronabeperkingen in 2020 ruim 200 deelnemers kunnen helpen op Walcheren. De impact in 2020 door de coronacrisis op ons programma is enorm geweest. Fysieke contacten moesten tijdens de lockdowns worden afgezegd. Het spreekuur Orionis Walcheren op donderdagmiddag kwam meerdere keren te vervallen of kon niet gestart worden zoals bij de PI/Torentijd. Mede hierdoor konden ook minder deelnemers worden geholpen. Ondanks dat mogen we trots zijn op de behaalde resultaten, creativiteit en inzet van onze vrijwilligers Thuisadministratie (TAW). Er is meer telefonisch contact geweest met onze deelnemers, er werd meer geskypet, gezoomd, gewhatsappt en online overleg gepleegd via Microsoft Teams. Er is ook goed samengewerkt met andere instanties zoals ROAT Vlissingen, Welzijn Middelburg en Welzijn Veere. Zo kon bijvoorbeeld bij vooral oudere deelnemers boodschappenservice en telefonische Maatjesondersteuning worden aangeboden via deze welzijnsorganisaties.

Stichting Present Walcheren heeft in de afgelopen weken de volgende acties gehad: 

- Pakketten voor zeelieden, die door corona niet van boord mogen. 
- Pakketten voor mensen, die via maatschappelijke organisaties waren aangemeld in het afgelopen jaar, maar nog geen vrijwillige inzet via ons hebben gehad. Als bemoediging dat we hen niet zijn vergeten. 
- Muziek maken voor mensen in het hospice door vrijwilligers met een muzikaal talent. 
- Afvoeren van afval naar milieustraat
- Meewerken aan een verhuizing
- Tuinen opschonen
- Laminaat leggen 

Alle projecten worden conform richtlijnen van de geldende maatregelen uitgevoerd. Ook het aantal personen passen wij per keer aan. In alle gevallen zorgen wij ervoor dat er geen direct contact is met de bewoner uit voorzorg en veiligheid van alle betrokken partijen. Ook zorgen wij ervoor dat alle partijen, bewoner, hulpverlener en vrijwilligers de richtlijnen krijgen, zodat ieder op de hoogte is. Het gereedschap om te helpen wordt door de vrijwilligers zelf meegenomen in tegenstelling, dat wij als Present dat normaliter doen. Dit om besmetting te voorkomen. Ondanks alle hobbels die we moeten nemen, is er gelukkig wel wat mogelijk. 

18 januari 2021

Wil je graag iemand praktisch helpen? Manteling zoekt vrijwilligers voor de boodschappendienst voor mensen die zelf niet hun boodschappen kunnen doen. Hoe werkt het? Je wordt aan iemand gekoppeld door een coördinator van Manteling, je neemt telefonisch contact op met de hulpvrager en noteert het boodschappenlijstje. Je spreekt een tijd af waarop je de boodschappen komt brengen. Je belt aan en zet de tas met boodschappen en het bonnetje op de stoep. Manteling verrekent de kosten van de boodschappen direct met jou en stuurt daarna de rekening voor de boodschappen naar de hulpvrager.
Bel naar 06-13964564 als je wil meehelpen, je hulp wordt ontzettend gewaardeerd!

 
21 december 2020

De bijeenkomsten van Stichting Repair Café Middelburg zijn door de aangescherpte Corona maatregelen afgelast tot 19 januari 2021. Tot die tijd kan er wel gebruik gemaakt worden van mobiele reparatiediensten. Een deel van de vrijwilligers verzorgt reparaties thuis waarbij zij voldoende afstand houden bij aanname en afgifte van uw reparatie. Aanmelden kan via het online formulier op www.repaircafemiddelburg.nl of per telefoon of Whatsapp via 06-23644823 of via e-mail op info@repaircafemiddelburg.nl. Voor mensen die slecht ter been zijn of door de maatregelen niet in staat zijn om de reparatie af te geven; er is ook een haal en breng service aan huis. Kijk voor meer informatie op https://middelburgers.nl/mobiele-reparatiediensten-bij-het-repair-cafe/

17 december 2020

Resto vanHarte laat weten dat de Kerstactie op 23 december gewoon door kan gaan, zoals gepland. Natuurlijk met inachtneming van de coronamaatregelen. De maaltijden kunnen worden opgehaald bij het Palet in Middelburg. 
Het betreft de samenwerking met KRO en NCRV voor het grootste online Kerstdiner, op 23 december. Gasten kunnen hun maaltijden (1 driegangendiner voor 6 euro, 2 diners voor 7,50) reserveren en betalen via de website van KRO/NCRV.

15 december 2020

Taalhuis Walcheren biedt vanwege de verscherpte coronamaatregelen tot en met 19 januari de volgende activiteiten: 
Spreekuren loketten: Taalloket ZB Middelburg: telefonisch spreekuur op dinsdagen van 14.00 – 16.00 uur via 0118-654312 en per e-mail voor vragen bereikbaar via taalhuis@dezb.nl; Taallloket ZB Vlissingen: telefonisch spreekuur op woensdagen van 14.00 – 16.00 uur via 0118-654406, je kunt je vraag ook per e-mail stellen: taalhuisvlissingen@dezb.nl; Taalloket Veere (ZBBUZZ): gesloten t/m 19 januari.
Online hulp oefenen met taal & rekenen: Van 4 tot 19 januari is er online hulp met oefenen met taal & rekenen. Heb je hulp nodig? Bel dan naar 06-82402101. Je maakt dan een afspraak met de docent voor maandagen of donderdagen tussen 14.00 – 16.00 uur.
Online leesclub: Op woensdag 6 en 13 januari is er de online leesclub. Wil je met ons meelezen? Stuur dan een e-mail naar taalhuisvlissingen@dezb.nl.
Alle andere activiteiten van het Taalhuis zijn t/m 19 januari geannuleerd.

10 december 2020

Resto vanHarte heeft samen met KRO en NCRV de handen in elkaar geslagen voor het grootste online Kerstdiner op 23 december! 
Gasten kunnen hun maaltijden (1 driegangendiner voor 6 euro, 2 diners voor 7,50) bestellen en (laten) afhalen bij het Palet in Middelburg, met inachtneming van alle Coronamaatregelen. Reserveren en betalen kan via de website van KRO/NCRV.

4 december 2020

Het Maatjesproject van Humanitas Zeeland heeft een bijzondere manier bedacht om het jaarlijkse kerstdiner dit jaar tóch door te kunnen laten gaan. Op 14 december gaan ze het kerstdiner namelijk bij de Maatjes thuisbezorgen! Samen eten, allemaal op dezelfde datum, maar op een andere plek. Bij de ene koppeling is dit bij de deelnemer thuis, bij de andere komt de deelnemer bij de vrijwilliger thuis.
Ook dit jaar wordt het diner bereid door Ralph Wiessner en Maartje Kastelein van Brasserie BLVD in Vlissingen en Martijn van de Walle van de Visbar in Domburg. Zij hebben via hun vaste leveranciers diverse sponsors bereid gevonden om producten te leveren voor het diner.
We wensen jullie alvast een heel gezellig en smakelijk kerstdiner!

Bij de Voedselbank Walcheren wordt hard gewerkt door de vrijwilligers, met in achtneming van de maatregelen. Het bestuur van de Voedselbank ervaart veel steun vanuit de landelijke koepelorganisatie Voedselbanken Nederland, als het gaat om vragen en informatie in deze coronaperiode. Nieuwe vrijwilligers blijven van harte welkom bij de Voedselbank! Je vindt hier meer informatie.

27 november 2020

Tijdens deze tweede golf zijn de gezinnen en vrijwilligers van de VoorleesExpress voorzichtig: in plaats van de voorleesmomenten in huis onderhouden zij op andere manieren contact met elkaar. Ze hebben soms telefonisch contact. Digitaal voorlezen blijkt niet altijd mogelijk of passend voor de gezinnen. Maar de voorlezers zijn creatief. Ze nemen als het mag van de ouders bijvoorbeeld de kinderen mee naar buiten voor een voorleesmoment in een park, voor een bezoek aan de bibliotheek of ze maken bijvoorbeeld een taalrijke wandeling door de buurt. De mogelijkheden verschillen per gezin.

26 november 2020

Buurtbemiddeling Walcheren werkt door tijdens de coronacrisis. Vanaf het begin van de crisis zien we het aantal overlastmeldingen stijgen terwijl de mogelijkheden om elkaar te ontmoeten afneemt. De buurtbemiddelaars hebben een training gevolgd waarbij is ingezet op telefonische intakes in plaats van intakes bij mensen thuis. Hebben mensen geen bezwaar en hebben ze thuis de ruimte om fysiek af te spreken dan kan dat natuurlijk ook. Nadat de (telefonische) intakes zijn gedaan wordt een bemiddeling gepland op een veilige locatie. Deze aangepaste manier van werken heeft alsnog geleid tot veel geslaagde bemiddelingen!

20 november 2020

Historische scheepswerf Meerman Arnemuiden heeft door de sluiting in het voorjaar helaas minder gasten kunnen ontvangen. Van 1 november tot 1 maart is de scheepswerf (zoals ieder jaar) gesloten. Ze hopen na deze datum weer “normaal” open te kunnen gaan voor bezoekers.

19 november 2020

Vanaf vandaag starten de fysieke spreekuren en activiteiten van het Taalhuis weer. Ze zorgen ervoor dat alles coronaproof geregeld is. Ze verwelkomen zowel de taalvragers als de taalvrijwilligers graag! Hopelijk in goede gezondheid uiteraard.

Alle actuele informatie over tijden, locaties en manier van aanmelden (indien van toepassing) zijn te vinden op www.taalhuiswalcheren.nl
Let op: de avondles Nederlands in de ZB Middelburg is vanaf 3 september op donderdag i.p.v. woensdag (van 18.45-19.45 uur)!
Let op: zolang de horeca dicht is, zijn de leesclubs en het taalcafé in Vlissingen verplaatst van het CineCafé naar de oude bibliotheek ’t Spui te Vlissingen.

18 november 2020

Het Chocolademuseum van Stichting Chocolate Lovers is tot 18 december gesloten en hoewel de winkels wel open zijn, komen er niet veel klanten. Ook de chocoladebestellingen voor Sinterklaas en Kerst, zijn minder dan andere jaren. Dus mocht je nog een presentje zoeken voor je vrijwilligers of medewerkers voor de kerstdagen, denk dan eens aan een cadeautje van chocolade. Je zou Chocolate Lovers er enorm mee helpen!

De coaches van FLOOR jongerencoaching zijn creatief bezig. Waar ze eerst vooral via (video)bellen contact hielden met coachees (en stappen bleven zetten), gingen ze daarna een tijdje wandelen op afstand. Nu is dat weer terug naar de eerste situatie. Sommige jongeren vinden het lastig om in deze tijd bezig te zijn met hun toekomst, maar toch zetten ze stappen vooruit. Soms is dat even niet zozeer met (netwerk)activiteiten verkennen voor hun toekomstplan, maar meer bezig zijn met bijvoorbeeld hun persoonlijke gebruiksaanwijzing. Of online contacten leggen voor hun toekomstplan. Het is lastig, maar niet onmogelijk gelukkig. De coaches doen dat op een fantastische manier!

16 november 2020

Het Nationaal Ouderenfonds biedt "Welkom online" aan. Het is een lesprogramma voor mensen die de eerste stap online willen zetten. Er is aandacht voor bijvoorbeeld videobellen, een uitje plannen en handige apps. Belangstelling om deel te nemen óf om vrijwilliger te worden? Meer info lees je hier.

9 november 2020

Stichting Feest van Herkenning blijft aanvragen krijgen voor reminiscentie-bijeenkomsten uit zorginstellingen. In overleg met de vrijwilligers blijven ze deze bijeenkomsten aanbieden, uiteraard bewapend met mondkapjes en handschoenen.

Verder is de stichting op zoek naar een plek op Walcheren (liefst in Middelburg), waar ze hun 15 kratten en koffers met spullen op mogen slaan. Ze zoeken een droge plek, waar ze makkelijk bij kunnen. Wellicht is er een kantoor of winkel die hen dit wil sponsoren, in natura? Heb je een tip of idee? We horen het graag, zodat we het door kunnen geven aan Feest van Herkenning.

6 november 2020 

Bij Zorgstroom is een bel & kaarten actie opgestart, waar mensen elkaar kunnen helpen en laten zien dat ze aan elkaar denken. Zorgstroom vraagt aan haar vrijwilligers en cliënten of zij mee willen helpen bij een belcirkel en een kaartenactie. Wil jij hier ook bij helpen? Laat het weten aan de vrijwilligerscoördinator van Zorgstroom via vrijwilligerswerk@zorgstroom.nl 

5 november 2020 

Bij Taalhuis Walcheren geldt dat de bibliotheken van 5 t/m 18 november gesloten zijn. De activiteiten zoals Taalcafé’s en leesclubs zijn in deze periode geannuleerd. De Taalhuisloketten zijn telefonisch en per mail bereikbaar voor de taalvragers en de vrijwilligers, klik hier voor meer info. De huiswerkbegeleiding wordt online aangeboden, aanmelden kan via 06-82402101.   

30 oktober 2020

Bij DOOR zijn er aangescherpte maatregelen en helaas mogen er hierdoor voorlopig geen vrijwilligers komen tijdens de activiteiten in hun dagbestedingsprogramma. Individuele afspraken, waarbij vrijwilligers de bewoners begeleiden bij afspraken, kunnen gelukkig nog wel doorgang vinden. Ze houden hun vrijwilligers per mail op de hoogte van de ontwikkelingen.

Dit overzicht wordt regelmatig aangevuld. Heb je een update voor ons? We horen het heel graag!