Een portret van enthousiaste vrijwilliger Thea de Smit-Parent

27 januari 2020

Het is nog vroeg als ik Thea de Smit-Parent bij haar thuis ontmoet. Ik zoek haar op, omdat ik meer wil weten over haar vrijwilligerswerk bij Humanitas. Ze werkt zowel voor het Maatjesproject voor mensen met een licht verstandelijke beperking als voor Vriendschappelijk huisbezoek. In de loop van het gesprek kom ik erachter dat ze nog véél meer doet.

Na een leven lang hard werken in het onderwijs als leerkracht en directeur is ‘nietsdoen’ geen optie voor haar. Het was wennen toen ze na een burn-out niet meer kon werken, maar inmiddels heeft ze helemaal haar draai gevonden. “Mens-zijn is voor mij het belangrijkste, ik ben gewoon Thea, vrolijk en gezellig! Ik doe alleen nog maar leuke dingen vanuit mijn hart”, geeft ze aan.

Haar vrijwilligerscarrière bij Humanitas begon bij Vriendschappelijk Huisbezoek, waar ze bij toeval aan een bekende gekoppeld werd, een mevrouw van 81 in een zorgcentrum. Ze bleken allebei graag te zwemmen, dus dat is wat ze al 2 jaar elke maandagmiddag samen doen in het Vrijburgbad. Vrij zwemmen en aquafit en daarna een kopje koffie. Na het zwemmen gaat ze nog mee naar mevrouw thuis, voor de gezelligheid en sinds kort ook om haar administratie te doen. “Er is zoveel behoefte aan ‘er zijn’ voor ouderen en iets voor een ander doen, geeft een goed gevoel”, zo zegt Thea.

Bij een training voor vrijwilligers hoorde ze over het Maatjesproject. Dat leek haar ook leuk en ze had ruimte om er iets nieuws bij te doen. S. de man van 62 aan wie ze gekoppeld is, heeft autisme. Eén keer in de veertien dagen gaan ze samen fietsen en drinken ze ergens koffie. Laatst zijn ze bijvoorbeeld naar het dierenasiel geweest en Thea is ook een keer mee geweest naar de kroeg om een biertje te drinken. “Dat vond hij geweldig”, vertelt Thea lachend. Soms doet ze iets extra’s voor hem, zoals hem een dagje meenemen naar Antwerpen of naar Neeltje Jans. Hij is ook een keer bij haar thuis geweest, voor hem heel bijzonder. Van zijn begeleidster van Zorgstroom, die hij al 20 jaar heeft, wist hij dat niet, reageerde hij verbaasd. Samen met die begeleidster organiseerde ze een verrassingsetentje voor zijn verjaardag. “Echt genieten, ook voor mij.” Daarnaast zijn er nog uitjes met alle maatjes zoals: Boerengolf, samen dineren bij Resto van Harte en het Humanitas Kerstdiner.

Omdat ze zo graag zingt en weet wat dat kan betekenen voor ouderen, heeft Thea pasgeleden een cursus bij Feest van Muziek gedaan om bijeenkomsten in zorginstellingen te kunnen organiseren voor mensen met dementie. Eerst moest je daar een muziekinstrument voor kunnen bespelen, maar nu kan dat met een app. Samen met iemand van de cursus, gaat ze binnenkort voor het eerst op pad.

Het komt erop neer dat Thea elke dag wel iets voor een ander doet, want naast dit alles, gaat ze wekelijks op bezoek bij de vader (93) van een buurvrouw, begeleidt ze een neef met autisme, helpt ze twee keer per maand bij de Zumba-lessen bij een dagopvang voor ouderen én past ze ook nog op haar kleindochter. Haar man vindt het prima, hij is altijd aan het klussen voor iedereen. “Het fijne is, als we samen met de kamper weg willen of willen wandelen of fietsen, dan kan dat gewoon. We kunnen onze eigen tijd indelen.”

“Ik ben dan wel afgekeurd, maar ik kan nu toch van alles doen. Wat dat is, heb ik zelf in de hand.” Haar advies aan anderen die vrijwilligerswerk willen doen is: “Vraag jezelf af: wat past bij mij en waar voel ik me goed bij? Wat kan ik aan en wat wil ík.” Dat is een goed advies, waar wij van het vrijwilligerssteunpunt helemaal achter staan.

Enthousiast geworden van Thea’s verhaal? Je bent van harte welkom voor een adviesgesprek bij ons op het vrijwilligerssteunpunt, dan kijken we samen wat bij jou past. Of ga naar onze online vacaturebank om te neuzen tussen de vele vacatures. Er zit vast iets bij waar je blij van wordt.