#meedoen

Vrijwilligerswerk door asielzoekers en statushouders

22 april 2022

Het vroegtijdig betrekken van asielzoekers en statushouders bij vrijwilligerswerk helpt bij het oefenen van de taal en het opbouwen van een sociaal netwerk en toekomst in Nederland.

Vanaf 1 januari 2022 is de nieuwe Wet Inburgering definitief in werking getreden. Daarin staat meedoen centraal voor zowel asielzoekers als statushouders. De #Meedoen-balies zorgen ervoor dat azc-bewoners vanaf dag 1 hun talenten in Nederland kunnen inzetten en meedoen in de maatschappij.

Het project #Meedoen
Wekelijks houden wij spreekuur van de participatiebalie #Meedoen in het azc Middelburg en in de noodopvang op het ZEP. Tijdens dit spreekuur bieden wij de bewoners diverse activiteiten en vrijwilligersklussen aan.

Bewoners zetten zich graag in voor klussen die:

  • eenvoudig uitvoerbaar zijn,
  • waarbij kennis van de Nederlandse taal niet noodzakelijk is (er is altijd wel een bewoner bij die of Nederlands of Engels praat en vertaalt voor anderen),
  • in samenwerking verricht worden met vrijwilligers van uw organisatie.
  • geschikt zijn voor groepjes van 2-6 personen.

Een klus kan eenmalig zijn, maar ook wekelijks terugkerend.

Heeft jouw organisatie ook vrijwilligersklussen die geschikt zouden zijn om samen met asielzoekers en statushouders op te pakken? Laat het ons weten, dan gaan we graag met jullie in gesprek!