Fijn om te zien hoe gemotiveerd mijn taalmaatje is om te leren!

28 september 2021

Samenleven begint met samen spreken! Vanuit die gedachte bieden landelijk jaarlijks meer dan 2.500 vrijwilligers van Gilde Samenspraak anderstaligen de mogelijkheid om op een informele, gezellige manier Nederlands te spreken. Gewoon thuis in de huiskamer, tijdens een wandeling of tijdens een ontmoeting in de bibliotheek. In Middelburg is Linda Webb een van deze vrijwilligers: “Ik vind het heel fijn om iemand die zo graag wil leren daarbij te helpen. En het is ook gezellig, we lachen veel samen.”.

Door in de praktijk met de taal aan de slag te gaan, verbetert de anderstalige zijn spreekvaardigheid en integreert hij of zij sneller en gemakkelijker in onze maatschappij. Linda vertelt dat haar taalmaatje uit Syrië komt en heel graag de taal beter wil leren spreken. “Hij kent al veel woorden, maar wil graag betere zinnen kunnen formuleren. Hij wordt vaak geholpen door zijn vrouw en kinderen, maar hij wil het graag zélf kunnen. Hij is enorm gemotiveerd.”

“We praten altijd Nederlands met elkaar. Soms pakken we even de telefoon erbij om een woord op te zoeken. We praten over zijn gezin en over eten en koken. We wandelen door de wijk en praten over de dingen die we tegenkomen. We werken ook met oefenmaterialen waarbij je over verschillende thema’s met elkaar in gesprek gaat. Als het gesprek vastloopt, geeft dat helemaal niks, we lachen er samen om en gaan weer verder.”.

Linda kan zich goed verplaatsen in haar taalmaatje. “Toen ik 9 jaar was zijn wij met ons gezin vanuit Engeland in Nederland komen wonen. De frustratie van toen staat me nog goed bij. Ik voelde als kind geen angst of rem om te spreken en ik leerde de taal ook best snel, maar ik vond het wel lastig om mij te uiten zoals ik graag wilde, zoals ik me in het Engels wél kon uiten. En ik las graag boeken, maar deed een eeuwigheid over de Nederlandstalige boeken en dan waren het in mijn ogen ook nog kinderachtige boeken. En ik voel nóg de keelpijn van de g-klanken die ik moest leren.”.

“Dit vrijwilligerswerk kost mij hooguit anderhalf uur per week. Omdat ik sinds de corona maatregelen veelal thuis werk en hierdoor minder reistijd heb, kan ik het goed inpassen. En met dat beetje tijd kun je al echt een verschil maken voor iemand. Het is fijn om te zien hoe gemotiveerd mijn taalmaatje is om te leren en hoe blij hij is met mijn ondersteuning hierbij. Ook zijn vrouw is heel lief en gastvrij. Vorige keer mocht ik mee eten. Ik houd van koken en we hebben uitgebreid over recepten gepraat met elkaar.”.

“Hun gezin is dankbaar dat ze hier mogen zijn, ze zijn nog iedere dag blij met de rust en veiligheid die ze hier ervaren. Wat dat betreft is dit vrijwilligerswerk ook een eyeopener. Dat deze mensen nu zonder angst kunnen leven en dat je ziet dat ze zo hun best doen om erbij te horen, dat ze willen werken en iets terug willen doen.”

“Mijn wereld wordt ook verrijkt. Ik reisde voor corona veel. Nu krijg ik via dit vrijwilligerswerk de kans om een andere cultuur van dichtbij te leren kennen. En het mooie is: dan blijkt dat we allemaal niet zo verschillend zijn.”.


Dank je wel voor het leuke gesprek Linda!

Janneke Nijssen-Heesakkers
Team Samen Vrijwillig
#mensenmakennederland

Belangstelling om ook vrijwillig taalcoach te worden bij Gilde Samenspraak?
Je bent van harte welkom!
Laat het weten aan Hannie Vonk dat je belangstelling hebt via mail of telefoon: taal@gildewalcheren.nl / 06 - 83 59 09 03.

Je kunt via deze link de vacature bekijken:
https://www.welzijnmiddelburg.nl/vacatures/gilde-samenspraak-zoekt-taalcoaches


Over Gilde SamenSpraak
De coaches van Gilde Walcheren SamenSpraak helpen anderstaligen één keer per week om beter Nederlands te spreken. SamenSpraak is een landelijke vrijwilligersorganisatie die anderstaligen op weg helpt om zich thuis te voelen in Nederland.

De taalvaardigheid kan op verschillende manieren worden verbeterd, bijvoorbeeld door samen op pad te gaan, aandacht te besteden aan specifieke taalvragen of tijdens één op één gesprekken.

Gilde Samenspraak Walcheren is onderdeel van Stichting Gilde Walcheren. Stichting Gilde Walcheren is een vrijwilligersorganisatie met adviseurs op allerlei (vak)gebied, zoals taal, financiën, juridisch advies, IT advies, bouwkunde en verduurzaming woning.


Over Taalhuis Walcheren
Gilde Samenspraak is aangesloten bij het Taalhuis Walcheren. Het Taalhuis is een netwerkorganisatie. Het Taalhuis is voor alle inwoners van Walcheren die moeite hebben met lezen, spreken of schrijven in het Nederlands. Voor zowel mensen die Nederlands als moedertaal hebben als inwoners waarvan Nederlands niet de moedertaal is. Ook voor het ontwikkelen van digitale vaardigheden, zoals omgaan met computers en internet kunnen geïnteresseerden in het Taalhuis terecht. Taalhuis Walcheren zoekt vrijwilligers voor uiteenlopende taalactiviteiten bij diverse organisaties (waaronder Gilde Samenspraak). Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als voorlezer, taalmaatje (NT1 en NT2) of taaldocent.