Website Blog Plaatjesmaker Joke en Nanda

Je houdt aan dit vrijwilligerswerk vrienden voor het leven over.

02 mei 2022

Vrijwilligers bij VluchtelingenWerk begeleiden, ondersteunen en coachen statushouders tijdens hun vestiging en integratie in de gemeente. Statushouders zijn vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. Met een verblijfsvergunning komen ze hier wonen en gaan hier werken of naar school. De vrijwilligers maken hen wegwijs in de gemeente, de directe woonomgeving en geven voorlichting over de Nederlandse samenleving, instanties en wet- en regelgeving.

Nanda is teamleider en vertelt: “Met een halve dag per week kun je 2 mensen begeleiden. Je helpt mensen echt een stuk verder. Er komt veel bij kijken als je hier komt wonen, meer dan je misschien zou denken. Zoals verzekeringen die geregeld moeten worden, energie en water regelen, inschrijven bij een uitzendbureau, leren bankieren, inschrijven bij tandarts, huisarts en weten hoe je een afspraak maakt.”.
Vrijwilliger Joke vult aan: “Als je naar de huisarts of naar Delta belt, krijg je vaak een keuze menu te horen. Dat is moeilijk hoor als je de taal nog niet goed spreekt. Ook moeilijk: je post doornemen. Wat is belangrijk, wat is reclame, wat moet je bewaren? Daar helpen onze vrijwilligers bij.”
Nanda: “Afval scheiden is ook iets waar we uitleg over geven. Want je betaalt in sommige gemeenten extra als je veel afval hebt. En een bankrekening is voor ons vanzelfsprekend, maar we ontmoeten mensen die niet weten wat een bank is.”
Joke: “Waar we ook aandacht voor hebben is dat de mensen een verhaal meedragen. Door oorlog, onderdrukking of andere omstandigheden hebben ze alles achter moeten laten, vaak ook hun partner of kinderen. Naarmate je een statushouder langer begeleidt, wordt je vaak veel toevertrouwd. Dat kan intens zijn. We hebben ook een signalerende functie. Als mensen vastlopen in hun verdriet of angst, kunnen wij hen helpen om een eerste stap naar de huisarts te zetten.”.

Nanda begeleidt al sinds een jaar of 5 statushouders. Dat begon op een feestje in haar straat, waar ze jonge statushouders leerde kennen. De statushouders wilden graag werken en Nanda heeft hen geholpen met werk zoeken. Daarbij had ze ook contact met medewerkers van VluchtelingenWerk die haar uitnodigden om vrijwilliger bij VluchtelingenWerk te worden. “Het was fijn om andere begeleiders te leren kennen en ik heb goede cursussen kunnen volgen. Ik heb geleerd hoe ik mensen nog meer zelf de regie kan laten houden. Belangrijk, want we werken samen toe naar zelfredzaamheid.”. Op 1 april is Nanda gestart als teamleider, een mooie nieuwe stap na haar vrijwilligerswerk.

Joke is in 2015 gestart als vrijwilliger, toen er een grote stroom vluchtelingen was vanuit Syrië en Eritrea. “De eerste jaren was ik maatschappelijk begeleider en na een aantal jaar ben ik naar kantoor verhuisd. Ik help nu met de intakes, exits, sollicitatiegesprekken met vrijwilligers; van alles.”

“Wat een exit is? Dat is de afsluiting van onze begeleiding. De vrijwilliger die de begeleiding heeft verzorgd, wordt hier ook voor uitgenodigd. We kijken samen met de statushouder: waar sta je qua zelfstandigheid en zelfredzaamheid en waar liggen er nog vragen of problemen? We geven aan waar mensen naar toe kunnen bij vragen en zorgen voor een warme overdracht naar relevante organisaties.”.

Nanda en Joke zijn allebei heel enthousiast over hun (vrijwilligers)werk bij VluchtelingenWerk. Joke: “Het is gewoon echt heel leuk. Je maakt dingen mee die zo bijzonder zijn. Ik heb een meneer begeleid, die hier analfabeet was omdat hij onze letters niet kende. Ik heb hem geholpen met het leren van internetbankieren. Dat ging stap voor stap. We zijn wel 2 maanden bezig geweest, maar uiteindelijk kon hij het zelf. Dat was fantastisch.”

Nanda: “Je leert andere culturen van dichtbij kennen. Ik voel me soms een beetje op vakantie omdat alles anders is. Veel mensen houden ook na afronding van de begeleidingsperiode contact met elkaar. Je houdt aan dit vrijwilligerswerk vrienden voor het leven over.”

Joke: ”En we worden altijd zo gastvrij ontvangen! Altijd een warme maaltijd, maakt niet uit op welk tijdstip we er zijn”.
 

Dank jullie wel voor het leuke gesprek Nanda en Joke!
Janneke Nijssen-Heesakkers
Team Samen Vrijwillig
#mensenmakennederland

Over VluchtelingenWerk en vrijwilligerswerk
VluchtelingenWerk, locatie Walcheren, begeleidt met een groep vrijwilligers de statushouders die op Walcheren komen wonen. De statushouders ontvangen ondersteuning bij praktische zaken, hun vestiging en hun integratieproces in Middelburg. Ook kunnen ze

voor vragen over verblijfsrecht en gezinshereniging bij VluchtelingenWerk terecht.
 

Meer informatie vind je op https://www.vluchtelingenwerk.nl
 

Vrijwilligerswerk doen bij VluchtelingenWerk…
Nanda en Joke raden het je van harte aan. Nanda: “Het is nooit hetzelfde, er komt altijd weer iets nieuws op je pad. Je helpt mensen echt verder. De waardering van de mensen zelf en van je collega’s in het team is fijn. Je groeit zelf ook door alle ervaringen die je opdoet, door het omgaan met andere culturen, door de cursussen die je volgt.”.

Joke: “Sta je open voor andere culturen en religies, heb je geduld, ben je geïnteresseerd in mensen? Dan past dit vrijwilligerswerk bij jou. Je komt terecht in een betrokken en divers team.”

Belangstelling? Neem contact op met Nanda of Joke via 0118-633500 / walcheren@vluchtelingenwerk.nl

Via deze link vind je de vacaturetekst:
https://www.welzijnmiddelburg.nl/vacatures/vluchtelingenwerk-zoekt-maatschappelijk-begeleiders-voor-statushouders

 

Nanda: “Naast maatschappelijk begeleiders, vinden we het ook fijn als we vrijwilligers kunnen inzetten voor kleine ad-hoc klusjes. Laten zien hoe je een band plakt, of hoe je een laminaatvloer legt. Dus neem ook contact met ons op, als je af en toe iets wil betekenen. En heb je echt geen tijd om vrijwilliger te worden, onthoud dan dat je in je wijk iets kunt betekenen. Wonen er statushouders bij jou in de buurt, maak dan een praatje met ze, zeg even goedemorgen of goedemiddag. Een beetje vriendelijkheid is zo welkom en Nederlands praten is belangrijk.”

Oekraïne
In korte tijd hebben zich veel vrijwilligers gemeld die mensen uit Oekraïne willen helpen. De ondersteuning voor mensen uit Oekraïne wordt opgepakt door een landelijk team binnen VluchtelingenWerk. Kijk voor meer informatie op deze website: https://www.vluchtelingenwerk.nl/nl/steun-oekraiense-vluchtelingen