Driegangen diner bij Resto vanHarte

vrijwilligers en gasten eten samen in het buurtrestaurant

09 september 2019

Iedereen is welkom bij Resto vanHarte

Vandaag ben ik op bezoek bij Resto vanHarte in Middelburg.  Josephine Elliott, de restomanager van de regio Zeeland en ik hebben afgesproken in ’t Gasthuis, een van de locaties die Resto vanHarte wekelijks omtovert tot buurtrestaurant.

In Middelburg zijn 3 locaties waar Resto vanHarte één avond per week of per maand een gezond en betaalbaar driegangendiner verzorgt. Voor 7 euro kun je mee-eten in Het Palet in Middelburg Zuid, in ’t Gasthuis in de binnenstad of in Buitenrust Dauwendaele. Voor mensen met een smalle beurs, is er een aangepast tarief.

Drukbezocht
Bij Resto vanHarte eet iedereen wat de pot schaft. Ze gebruiken de verse groenten van CitySeeds, de gemeenschapstuin van Middelburg. Regelmatig staat er vis op het menu en áltijd is er een vegetarische variant en halal vlees, als gasten hiervoor reserveren. Want reserveren is sowieso nodig als je erbij wilt zijn, laat Josephine weten. Per avond komen er toch wel zo’n 50 à 60 gasten.

Vaste ploeg
Onder leiding van de horecamanager start de vrijwillige keukenploeg rond 16.00 uur de voorbereidingen voor de maaltijd. Ze doen in de buurt boodschappen, bereiden de maaltijd, dekken de tafels en zetten de vlaggen buiten. Rond 17.30 uur schuiven de eerste gasten aan. De ‘ploeg’ in Middelburg bestaat uit 5 vaste vrijwilligers: Julian, Marleen, Marlowe, Abdul en Tania (haar hebben we eerder ontmoet als vrijwilliger bij CitySeeds). Sinds kort werkt ook Amira in de keuken, als bewoner van het AZC doet ze dat via het project ‘Aan de slag’.  

Gevraagd: vrijwilligers voor de bediening
In de keuken hebben ze op dit moment genoeg mensen, maar in de bediening kunnen ze nog wel één of twee vrijwilligers gebruiken, aangezien alle gasten tegelijk van eten worden voorzien. “Nu binnenkort één van de vrijwilligers stopt, is dat ineens een dringende zaak!” Rustig, open en hulpvaardig moeten ze zijn. “Want dat zijn ze hier allemaal en het is belangrijk dat het klikt”, geeft Josephine aan. Vaak hebben de avonden een thema. Hierbij worden regelmatig organisaties uit de wijk uitgenodigd, die vertellen wat ze voor de buurtbewoners kunnen betekenen. Iemand die het leuk vindt om als gastvrouw activiteiten te begeleiden of sprekers aan te kondigen, is daarom heel welkom. “Dan kunnen we ook eens een quiz of bingo organiseren.”

Vrijwilligers genieten mee
Een van de voordelen van vrijwilliger zijn bij Resto vanHarte, is dat je mee mag eten. Zo kun je zelf meegenieten van het eten én de gezelligheid en leer je nieuwe mensen kennen. Daarnaast haal je veel voldoening uit je werk, omdat je actief meewerkt aan het bestrijden van eenzaamheid en sociaal isolement. Je leert nieuwe vaardigheden en neemt bijvoorbeeld deel aan een cursus HACCP Hygiëne. En is er een jaarlijks vrijwilligersuitje.

Dingen eten die je thuis niet klaarmaakt
In de tuin van ’t Gasthuis spreek ik een dame die op haar dochter zit te wachten om samen bij het Resto te gaan eten. “Ik kom hier al een paar jaar iedere week”, vertelt ze. “Meestal zitten we met een groepje bij elkaar, dat is altijd heel gezellig. We hebben zo meer contact met buurtgenoten en er komen mensen van verschillende leeftijden.” Haar dochter regelt de online reservering. “Daar heb ik geen verstand van.” Bij de barbecue vorige week is ze ook geweest, buiten werd het vlees gebakken en binnen kon er lekker gegeten worden. Josephine is benieuwd of mevrouw ook voor het gezonde eten naar het Resto komt. “Ja, dat ook. En omdat je niet zelf kunt kiezen wat je eet, eet je dingen die je thuis niet klaarmaakt.”

Iedereen is vanHarte welkom
De grote droom van Josephine is dat de Resto’s ‘echt van de buurt’ worden. Dat iedereen uit de buurt er komt om elkaar te ontmoeten en dat ze samen het Resto runnen en zich er verantwoordelijk voor voelen. Ook wil ze een misverstand uit de wereld helpen. “Mensen denken vaak dat we ons alleen richten op ouderen of mensen die weinig te besteden hebben, maar juist íedereen is welkom. Ik zou heel graag willen dat er bijvoorbeeld ook moeders met kinderen komen eten. Gasten en vrijwilligers zijn wat mij betreft allebei vanHarte welkom.”

Heb je interesse in vrijwilligerswerk bij Resto vanHarte, kijk hier voor de vacature.
Wil je reserveren voor een gezellig buurtdiner in één van de Middelburgse resto’s, dat kan hier.

Sacha de Koning
Consulent vrijwilligerswerk Samen Vrijwillig