Gezelligheid en individuele aandacht

19 oktober 2021

Het Maatjesproject groeit
De vrijwilligers van het Maatjesproject van Humanitas Zeeland doen één keer in de twee weken iets gezelligs met iemand met een licht verstandelijke beperking. Bijvoorbeeld samen koffie drinken, naar de film, een stukje fietsen, voetbal kijken of muziek luisteren. Voor Walcheren coördineert Vicky Wiessner deze koppelingen en werft ze nieuwe vrijwilligers. In augustus ontmoet ik haar voor een gesprek over haar vrijwilligerswerk voor het Maatjesproject.

Na 20 jaar vrijwilligerswerk bij Kinderkamp Humanitas, is Vicky zo’n 8 jaar geleden gestart als coördinator van het Maatjesproject, vertelt ze. “Het was toen nog heel klein met maar 5 koppels, alleen op Beveland. Zelf woon ik op Walcheren en we zijn het langzaamaan gaan uitbreiden naar Walcheren en Schouwen-Duiveland. Op dit moment hebben we zo’n 82 koppels in Zeeland.”. Voor de deelnemers betekent een maatje gezelligheid en individuele aandacht. Vicky: “En we zien daarnaast dat hun sociale contacten met anderen soms ook beter gaan lopen doordat ze met een maatje op pad gaan. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en voelen zich sterker.”.

Van de vrijwilligers hoort Vicky terug dat zij het bijzonder vinden hoe ze met hele kleine dingen hun deelnemers blij kunnen maken. En dat zij omgekeerd verrast worden door hun deelnemers en van hen leren, door hoe zij in het leven staan en hoe ze over dingen denken.

Nieuwe vrijwilligers van harte welkom
Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. Vicky: ”We hebben diverse deelnemers die staan te popelen om gekoppeld te worden aan een vrijwilliger, dus we maken graag kennis met je en ontvangen je met open armen. Je hebt geen ervaring of een specifieke vooropleiding nodig, iedereen kan namelijk leuke dingen doen! We bieden je begeleiding en een basistraining met informatie over mensen met een licht verstandelijke beperking.”

Plezier, diversiteit en tijd maken voor elkaar
Wat maakt dat je dit vrijwilligerswerk nu al 8 jaar leuk blijft vinden, vraag ik Vicky. “Ik word blij als ik het plezier zie dat de koppels samen beleven. En wat ik ook heel leuk vind is de diversiteit in de vrijwilligers die ik ontmoet: van een student tot een gepensioneerde timmerman. Dat al die mensen tijd vrij maken om vrijwilligerswerk te doen, vind ik mooi.”.

Belangstelling om ook vrijwilliger te worden bij het Maatjesproject Humanitas?
Je bent van harte welkom! Laat het weten aan Vicky dat je belangstelling hebt via mail of telefoon: maatjes.zeeland@humanitas.nl / 06-48907940.

Je kunt via dit linkje de vacature bekijken:
https://www.welzijnmiddelburg.nl/vacatures/het-maatjesproject-van-humanitas-zoekt-maatjes

Kom jij het team coördinatoren versterken?
Naast nieuwe maatjes, zoekt Vicky ook een collega coördinator. Iemand die samen met haar voor Walcheren contact onderhoudt met de bestaande koppels, kennismaakt met nieuwe deelnemers en hun ouder of begeleider, nieuwe vrijwilligers werft en koppelingen maakt. “Het is heel leuk vrijwilligerswerk. Je probeert te koppelen op basis van gedeelde interesses en op je gevoel of mensen goed bij elkaar passen. En je komt in een leuk team met de coördinatoren van de andere regio’s, we hebben veel lol samen en helpen elkaar.”.

Coördinator zijn is niet alleen leuk, maar ook leerzaam, geeft Vicky aan. Je mag een landelijke training volgen voor coördinatoren, waarbij je coördinatoren uit andere regio’s ontmoet. Humanitas biedt veel leuke workshops en trainingen en ook via het Kennisplatform voor vrijwilligers kun je workshops volgen. “Zelf blijf ik me in mijn rol als coördinator ook ontwikkelen, voor mij is bijvoorbeeld het nadenken over en aangeven van mijn grenzen een leerproces.”.

“Het vrijwilligerswerk is goed te combineren met mijn werk. Ik kan mijn eigen tijd indelen en omdat ik onregelmatig werk, kan ik de afspraken op een vrije dag inplannen. De kennismaking is bij de mensen thuis, bij de deelnemers is ook een ouder of begeleider hierbij aanwezig. We gaan in gesprek over de interesses en wat je leuk zou vinden om samen met een maatje te doen. Daarna heb ik vrij snel een idee over wie bij elkaar zou kunnen passen. Dan spreken we een koppelgesprek af tussen de deelnemer en vrijwilliger, daar ben ik ook bij. Ik help dan met het gesprek op gang brengen en zorg dat enkele praktische dingen besproken worden. Als de koppels de eerste keer met elkaar op pad zijn geweest, vraag ik hoe het gegaan is, of er nog vragen zijn. Ook daarna heb ik regelmatig contact met de vrijwilligers en zijn ze altijd welkom met vragen.”.

Belangstelling om vrijwillig coördinator te worden bij het Maatjesproject Humanitas?
Je bent van harte welkom! Laat het weten aan Vicky dat je belangstelling hebt via mail of telefoon: maatjes.zeeland@humanitas.nl / 06-48907940.

Je kunt via dit linkje de vacature tekst lezen:
https://www.welzijnmiddelburg.nl/vacatures/maatjesproject-humanitas-zoekt-vrijwillig-coordinator

Dank je wel voor het leuke gesprek Vicky!

Janneke Nijssen-Heesakkers
Team Samen Vrijwillig
#mensenmakennederland