Het klikt tussen ons

14 oktober 2021

Tijmen Ketting is 21 jaar, vierdejaars student Watermanagement aan de HZ én integratiemaatje bij Welzijn Middelburg. “Het klikt gewoon tussen ons, ik zie hem niet als integratiemaatje maar als een soort vriend. Hij neemt koekjes voor me mee uit Damascus. Ik leen hem een boek uit over politiek. We denken aan elkaar, ook als we elkaar niet zien.”

“Ik was vorig jaar al een beetje aan het nadenken over vrijwilligerswerk. Toen tijdens mijn stage - die online moest vanwege corona - de muren van mijn kamer op me afkwamen, besloot ik te reageren op een oproep die ik voorbij zag komen via OranjeHelpers. Via hen kwam ik terecht bij Samen Vrijwillig. Het leukst leek mij om een soort buddy te worden voor iemand van mijn eigen leeftijd. Ik heb toen gekozen voor het project Integratiemaatjes.”

Samen eten, muziek maken en praten
“Mijn maatje is 27 jaar en komt uit Damascus in Syrië. Iedere week spreken we af. We eten samen, kijken een serie, spelen gitaar en we praten veel. Over politiek bijvoorbeeld. En over de verschillen tussen Syrië en Nederland. Ik probeer hem een beetje mee te nemen in hoe de dingen hier gaan. Bijvoorbeeld de directheid hier, dat het gewoon veilig is om iets te zeggen of te vragen.

“Wat we koken? Ik heb hem frikandellen leren bakken haha, en andere gerechten uit de westerse keuken. Ik heb van hem Arabische gerechten geleerd, erg lekker.”  

“Hij heeft vaak Nederlandstalige muziek opstaan, om beter Nederlands te leren. Samen praten we een mix van Nederlands en Engels. Omdat het soms in het Engels wat makkelijker is om elkaar goed te begrijpen. Hij heeft veel met me gedeeld, over zijn leven in Syrië en zijn komst naar Nederland. Dat hij me daarin vertrouwt, voelt voor mij heel bijzonder. Ik ben er ook nuchterder door geworden. Je problemen hier worden opeens heel klein als je die verhalen hoort.”

Nieuwe vrienden
“Ik heb hem ook meegenomen naar mijn studentenhuis en hem voorgesteld aan mijn huisgenoten. Ik heb ook zijn vrienden ontmoet. Een vriendin van hem woont in het AZC in Assen, toen ik daar pas in de buurt was, heb ik met haar afgesproken in de stad.”

“Ik zou het zeker aan anderen aanraden om ook maatje voor iemand te worden. Als het klikt, heb je gewoon een mooie tijd samen. Je leert er zelf ook veel van, over een andere cultuur. Ik heb er een paar nieuwe vrienden aan overgehouden. En het is ook wel goed toch, om een beetje betrokken te zijn bij de maatschappij?”


Bedankt Tijmen voor ons leuke gesprek!

Janneke Nijssen-Heesakkers
Team Samen Vrijwillig
#mensenmakennederland


 

Belangstelling om ook integratiemaatje te worden? 
Je bent van harte welkom!
Laat het weten aan Marjan of Eline dat je belangstelling hebt via mail of telefoon: m.ouwerkerk@welzijnmiddelburg.nl / e.kabboord@welzijnmiddelburg.nl / 06 - 24 54 99 10 

Je kunt via deze link de vacature bekijken:
https://www.welzijnmiddelburg.nl/vacatures/welzijn-middelburg-zoekt-int…