Djojo en Dagelijks Leven

Op bezoek met je hond bij bewoners Toorenhuis

15 november 2022

Op een zonnige herfstdag ben ik uitgenodigd bij Het Toorenhuis, een mooie villa in de Stromenwijk in Middelburg, een van de locaties van Dagelijks Leven. Hier wordt gespecialiseerde zorg geboden aan mensen met dementie, in kleinschalige setting en betaalbaar voor iedereen. Ik mag vanmiddag meekijken bij het bezoek van vrijwilligers van Stichting DjoDjo. Iedere donderdag bezoeken zij samen met hun hond de bewoners van Het Toorenhuis. Bij de ingang staan Corry en haar hond Charly en Rijna met haar hond Fenna al op me te wachten.

Samen gaan we naar binnen, waar we hartelijk worden ontvangen door Miranda, activiteitenbegeleider bij Het Toorenhuis. Het is koffietijd en in de woonkamer is een rustige en gezellige sfeer. De bewoners zitten samen aan tafel of in een gemakkelijke stoel. Corry en Rijna laten hun honden iedere bewoner begroeten. Dat lokt reacties uit bij de bewoners. De een kijkt met een glimlach toe en de ander maakt direct contact met de hond, met lieve woorden en een aai. De honden kwispelen vrolijk terug.Miranda vertelt me hoe ze in aanraking kwam met Stichting DjoDjo: “Een collega zag een folder bij de huisarts. We hebben contact gezocht en de samenwerking rustig opgebouwd. We krijgen nu iedere donderdag bezoek van een bezoekteam: een vrijwilliger samen met haar hond. Even koffiedrinken in de woonkamer, op bezoek bij mensen in hun eigen studio en samen de hond uitlaten voor wie dat leuk vindt.”.

De kracht van Stichting DjoDjo is het teamwerk tussen de hond en de vrijwilliger. Dat zie ik als Rijna met haar hond Fenna boven in een rustigere woonkamer naast een meneer gaat zitten. Fenna maakt meteen contact. Meneer aait haar en vraagt aan Rijna: “Hoe oud is ‘ie?”, “Hoe heet ‘ie?”. En zo ontstaat een leuk gesprekje over de hond.
Het gesprek maakt ook een herinnering bij hem los over zijn eigen hond vroeger: “Die had een vast plekje, als je zei ‘ga naar je plek’, dan ging-ie.”. Rijna reageert belangstellend en stelt aan meneer een aantal vragen. En zo waaiert het gesprek dat begon bij de hond, uit naar andere onderwerpen zoals de boerderij waar meneer vroeger woonde.

Miranda vertelt: “Contact met dieren is voor veel bewoners fijn. We hebben vaker bezoek van dieren. Zoals pas nog met dierendag. Medewerkers van de Kinderboerderij kwamen op bezoek met konijnen, vogels en hamsters. Dat zorgt voor leuke interactie met de bewoners. Zeker als de dieren vaker komen, zoals de honden van Stichting DjoDjo, dan is die connectie nog sterker. De honden gaan de bewoners kennen en andersom. Er zijn bewoners die hun hele leven een hond gehad hebben, zij vinden het heel fijn om weer te kunnen wandelen met een hond. Dat is precies wat wij graag willen voor onze bewoners: een zo gewoon mogelijk leven”.

Rijna vertelt dat ze zelf ook geniet van dit vrijwilligerswerk samen met haar hond Fenna. “Mijn moeder woonde in een verpleeghuis en werd altijd heel blij als ze mijn hond zag. Dat wil ik ook graag delen met anderen. Met mijn vrijwilligerswerk voor DjoDjo kan dat!”.

Corry is ondertussen met een paar bewoners en hond Charly heerlijk in de tuin aan het wandelen. Corry vertelt dat ze graag met de mensen buiten wandelt. “Ik ga ook heel graag met bewoners samen het park in voor een wandeling. Dan hebben we gesprekjes over wat we tegenkomen, bloemen, planten. En Charly vindt het ook leuk in het park.”.
“Mijn eigen moeder was dement. Ze woonde toen in een grote instelling in Eindhoven. Ik moest door mijn verdrietige herinneringen aan die tijd best even een drempel over toen ik met dit vrijwilligerswerk begon. Hier bij Het Toorenhuis zie ik dat de mensen een leefbare, fijne omgeving hebben, dat doet me goed. Ik vind het fijn om hier samen met mijn hond een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Twee bewoners zijn zelf een rondje aan het wandelen in de tuin met hun rollator en komen Charly tegen. Charly kwispelt en de dames buigen zich naar de hond toe: “Je bent lief hoor.”.

Dank jullie wel voor de leuke gesprekken en de gastvrijheid!
Janneke Nijssen
Team Samen Vrijwillig

#mensenmakennederland

Over Stichting DjoDjo

Stichting DjoDjo is een vrijwilligersorganisatie met als doel inwoners van Zeeland toegang te geven tot een “dierbare” vorm van aandacht en zorg. De vrijwilligers bezoeken samen met hun hond mensen die een steuntje kunnen gebruiken in hun groei- en herstelproces of niet in staat zijn om alleen de deur uit te gaan, of moeite hebben met sociale contacten, eenzaam zijn, van dieren houden maar zelf geen dieren (meer) kunnen houden.

Op verschillende manieren wordt gewerkt aan de hulpvragen, zoals bijvoorbeeld met de hond wandelen en spelen, de hond aaien, knuffelen, borstelen. De vrijwilligers en dieren zijn geschoold en getraind door Pets4Care. Corry: “De training is heel erg leuk. Ik heb mijn hond nog beter leren kennen en leren lezen.”. Rijna: “Je leert een zachte benadering van je hond en je begrijpt na de training de lichaamstaal van je hond beter.”. Corry: “Je hebt bij DjoDjo ook intervisie met de andere vrijwilligers. Ervaringen uitwisselen, leren van elkaar, ideeën opdoen over welke spelletjes je met de hond kunt doen tijdens een bezoek.”.

Belangstelling om ook vrijwilliger te worden bij Stichting DjoDjo?
Neem contact op met coördinatoren Diana, Rijna en Joke (e-mail: info@stichtingdjodjo.nl).
Via deze link vind je de vacaturetekst:
https://www.welzijnmiddelburg.nl/vacatures/stichting-djodjo-zoekt-vrijwillige-bezoekteams-bestaande-uit-mens-en-hond

Meer informatie over Stichting DjoDjo lees je hier: https://www.stichtingdjodjo.nl

Groepsfoto Toorenhuis

Over Het Toorenhuis (Dagelijks Leven)

Het Toorenhuis ligt in de Stromenwijk in Middelburg met om de hoek een aantal winkels en het Park Toorenvliedt waar bewoners en hun familie mooi kunnen wandelen. Mensen met dementie of een andere vorm van geheugenverlies hebben er een eigen studio. Ze krijgen zorg en ondersteuning, voortbouwend op het leven dat is geleefd en met actieve betrokkenheid van familie, vrienden en buurtbewoners. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals bezoek van de kinderen van het kinderdagverblijf, of een dagje naar het strand, op de duofiets naar de markt, spelletjes, bewegen, geheugentraining, zingen, et cetera.

Vrijwilligers zijn van harte welkom bij Het Toorenhuis. Je kunt helpen om het dagelijkse leven vorm te geven. Een spelletje doen met de bewoners, de tuin netjes houden, assisteren tijdens het eten, nagels lakken, samen de krant lezen, hepen bij een klusje, een wandeling maken of helpen bij het organiseren van een uitje. Miranda: “Er is veel mogelijk. We sluiten graag aan bij wat de vrijwilliger zelf leuk vindt om te doen.”.

Aanmelden voor een kennismaking kan via deze link: www.dagelijks-leven.nl/vrijwilliger-worden

Meer informatie over Het Toorenhuis lees je hier: www.dagelijks-leven.nl/huizen/middelburg-het-toorenhuis