Samen genieten van de mooie kanten van het leven

24 mei 2023

“Voor mij geen dag zonder muziek.”, vertelt Kees. “Muziek is voor mij heel belangrijk. Het geeft glans aan het leven. Muziek is voor mij altijd een bron van inspiratie geweest, zowel in het dagelijks leven als in mijn werk. En het biedt ook troost op momenten van verdriet of vertwijfeling.”

Kees is beeldend kunstenaar. Toen hij zo’n zes jaar geleden een atelier in Middelburg kreeg, dichter bij huis, kreeg hij tijd om iets erbij te doen. “Op dat moment ben ik gestart als vrijwilliger in de Zeeuwse Concertzaal. Achter de bar, koffie zetten, de koelkasten aanvullen, de vaatwasser in- en uitruimen, dat soort werkzaamheden.”

“Het is gezellig met de collega vrijwilligers, we hebben een leuk team. En de Zeeuwse Concertzaal is zo’n mooie omgeving om in te mogen werken. Het fijne is dat je tijdens je vrijwilligerswerk de sfeer van het concert voelt. En als het niet zo druk is achter de bar, kun je even bij de deur staan of de zaal binnenglippen en meegenieten van de muziek.”

Al van jongs af aan heeft muziek me geraakt. Ik ben opgegroeid op het platteland in Brabant. Ons gezin was katholiek en ik was misdienaar in de kerk. Daar heb ik kennisgemaakt met klassieke muziek. Liederen als 'Dies irae' en 'In Paradisum' maakten veel indruk op me, omdat ze verbonden zijn met de dood en gezongen werden bij uitvaartdiensten. Ook het 'Avé Maria', dat in katholieke erediensten werd gezongen, vond ik heel mooi. Op de middelbare school luisterde ik mijn eerste plaatjes. Bob Dylan, Neil Young, Simon & Garfunkel. Nu luister ik graag jazz, popmuziek en vooral klassieke muziek.”

“Als vrijwilliger in de Concertzaal kan ik een heel klein beetje bijdragen aan het laten klinken van de allermooiste muziek die is en wordt gecomponeerd. Ik vind het belangrijk dat kunst en cultuur ondersteund blijven worden. Het is de lijm in de samenleving, het verbindt mensen, zet mensen aan het denken. Samen genieten van de mooie kanten van het leven.”

“Dit vrijwilligerswerk is heel leuk om te doen. Veel bezoekers ken je, zij komen regelmatig naar concerten. En je kunt het goed inpassen. Je kunt zelf invullen welke dagen en tijden je beschikbaar bent.”

“Als je van muziek houdt, is de Concertzaal gewoon een heel fijne plek om vrijwilliger te zijn. Het is een geweldig mooie zaal met prachtige akoestiek. Er zijn concerten met grote namen, maar zelf vind ik de avonden waarop kinderen van de muziekschool optreden nog het allerleukst. Het plezier waarmee de kinderen daar rondlopen en op het podium staan. Hoe trots ze zijn als het gelukt is. Geweldig dat jonge talentjes de kans krijgen om op te treden en zich te ontwikkelen in de muziek. Dat vind ik mooi om te zien.”


Tekst: Janneke Nijssen
Vrijwilligerscentrale Samen Vrijwillig

#mensenmakennederland

 

Lijkt jou dit ook leuk?
Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom bij de Zeeuwse Concertzaal!

Lees de vacature voor meer informatie:
https://www.welzijnmiddelburg.nl/vacatures/zeeuwse-concertzaal-zoekt-gastvrije-vrijwilligers-voor-horeca-en-parkconcerten

Neem contact op met Hanneke om kennis te maken en een keertje mee te draaien. Haar contactgegevens zijn: jjavandijck@gmail.com