Afbeelding Mensen maken Middelburg mooier, Willem Kluijfhout

Je maakt van alles mee tijdens je vrijwilligerswerk!

14 september 2021

Willem Kluijfhout is vrijwilliger bij Ontmoetingscentrum SVRZ in Middelburg. Hier wordt ondersteuning en begeleiding geboden aan mensen met beginnende geheugenproblemen die nog thuis wonen. Zij bezoeken een of meerdere dagdelen per week het ontmoetingscentrum en ondernemen er activiteiten, vooral gericht op bewegen en naar buiten gaan. Willem gaat met de mensen erop uit met de duo fiets: “Het plezier dat de persoon naast me op de fiets heeft, daar doe ik het voor!”.

Willem fietst met de mensen niet alleen maar een blokje om door de wijk. “We maken er echt een uitje van en fietsen naar Veere, Ritthem, de boulevard, de haven of het dorpje waar iemand vandaan komt – ik kijk naar wat de persoon leuk vindt. Onderweg zien we van alles en dat geeft fijne gespreksstof samen. We stoppen op mooie plekjes en drinken ergens een kopje koffie. Het is echt stik gezellig om te doen!”.

Naast gezellig, is de beweging ook heel belangrijk voor mensen met geheugenproblemen. Bij het Ontmoetingscentrum wordt iedere dag bewogen, weer of geen weer. In de tuin werken, wandelen, erop uit met de duo fiets. ”Ik fiets zelf ook graag en vind het fijn om in dit vrijwilligerswerk anderen te laten meegenieten. Soms is het weleens spannend voor ze, dan laat ik eerst rustig de fiets zien, leg uit hoe alles werkt en hoe je prettig op kunt stappen. We bouwen het fietsen in zo’n geval rustig op, van een rondje over het schoolplein, via een rondje door de wijk naar een wat langer stukje.”.

Willem zit vol met mooie anekdotes waaruit blijkt met hoeveel plezier hij dit vrijwilligerswerk doet. “Ja, ik zit goed op mijn plek. Ruim 2 jaar geleden was ik op zoek naar zingeving. Ik bezocht de vrijwilligersmarkt en daar raakte ik in gesprek met Henrietta, coördinator van het Ontmoetingscentrum. Zij bleek op zoek naar vrijwilligers die van bewegen en van naar buiten gaan houden. Dat paste goed bij mij.”.

“Tijdens het vrijwilligerswerk geniet ik enorm van de contacten met de mensen. Ik neem regelmatig een bakseltje mee, het zijn juist die kleine dingen waar je mensen blij mee kan maken. Je ziet de mensen loskomen en ontspannen tijdens onze fietstochten. Ook al vergeten ze het uitje misschien soms daarna, in het moment zelf genieten ze en dat is voor mij goud waard. Dat iemand onderweg zijn ouderlijk huis aanwijst of de dorpskroeg herkent en daar volop over gaat vertellen bijvoorbeeld, geweldig toch?”.

“Ik wil graag tegen iedereen zeggen die het horen wil: vrijwilligerswerk is niet stoffig! Je maakt van alles mee, je hebt mooie gesprekken. Voor mij betekent het dat ik mijn passie voor fietsen en mensen kan combineren. Er wordt gerekend op je als vrijwilliger, ik neem het vrijwilligerswerk serieus én heb er ontzettend veel plezier in.”.Dank je wel voor het leuke gesprek Willem!

Janneke Nijssen-Heesakkers
Team Samen Vrijwillig
#mensenmakennederland

 

Belangstelling om ook vrijwilliger te worden bij het Ontmoetingscentrum SVRZ?
Je bent van harte welkom! Laat het weten aan Henrietta Joosse dat je belangstelling hebt via mail of telefoon: h.joosse@svrz.nl / 06 – 57 18 45 27.

Je kunt via deze link de vacature bekijken: https://www.welzijnmiddelburg.nl/vacatures/ontmoetingscentrum-svrz-zoekt-vrijwilligers-die-graag-bewegen-en-naar-buiten-gaan


Het Ontmoetingscentrum SVRZ is gevestigd in de Brede School / Buurthuis Het Palet in Middelburg Zuid.