Nande en Ursula

Nande: “Ik weet niet goed hoe ik mijn enthousiasme kan verwoorden, maar het feit dat ik dit al 8 jaar doe zegt wel genoeg denk ik!”.

19 januari 2022

Doen waar je van houdt als vrijwilliger bij Gors Vrije Tijd
Doen waar je van houdt… dat is het thema van onze ansichtkaarten die je gratis kunt ophalen bij ons in de ZB. Je hobby, interesse of passie kun je ook inzetten als vrijwilliger. Lees hier de ervaringen van vrijwilligers Nande, Ursula en Jan bij Gors Vrije Tijd Walcheren. Samen met anderen organiseren ze activiteiten voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke functiebeperking. Nande: “Ik weet niet goed hoe ik mijn enthousiasme kan verwoorden, maar het feit dat ik dit al 8 jaar doe zegt wel genoeg denk ik!”.

Op donderdag 9 september ben ik uitgenodigd om even langs te komen in het Eethuis, een van de vaste activiteiten van Gors Vrije Tijd. Deze avond is het pizzarette avond. Als ik binnenkom, zijn de tafels mooi gedekt en zitten de deelnemers al gezellig met elkaar te kletsen. Terwijl Nande druk bezig is met het uitrollen en beleggen van kleine pizzadeegjes, vertelt ze: “Ik vind het leuk om voor groepen te koken. Pas hebben we mosselen gemaakt met sausjes en zakjes friet erbij. Ik geniet ervan om te bedenken wat we gaan koken en om creatief te zijn daarin. We eten zelf ook altijd gezellig mee.”.

Kip in de hoed en lekkere toetjes
De kookkunsten van Nande en de andere vrijwilligers worden gewaardeerd. Enthousiast vertellen de deelnemers mij over de maaltijden die ze bij het Eethuis voorgeschoteld krijgen, zoals bami, nasi, kip in de hoed (zoek dat maar eens op als je het niet kent), ovenschotels. Daphne: “En de toetjes zijn ook heerlijk, een taartje of een ijsje, allemaal lekkere dingetjes!”

Coördinator Francois: “Voor corona hadden we groepen van 20 personen in het Eethuis, nu groepjes van ongeveer 8 personen. Misschien houden we het wel zo, want we horen van zowel deelnemers als vrijwilligers dat zij het in de kleinere groep ook heel prettig vinden.”

Jan vertelt dat hij ongeveer 1 keer in de 14 dagen en soms wat vaker meehelpt bij het Eethuis en bij andere activiteiten. “Het leukste vind ik de gesprekken met de mensen en grapjes maken met elkaar.”.  Nande: “Dat vind ik ook heel fijn: de gesprekken en de contacten met de deelnemers. Naast het koken, ga ik ook graag mee naar andere activiteiten en ik wandel en zwem ook met een aantal mensen met een beperking.”.

Er is van alles mogelijk: deel het plezier in je hobby
Daphne, Casper en Vivian vertellen me over de activiteiten die er door Gors Vrije Tijd Walcheren voor hun georganiseerd worden: “We doen veel dingen met z’n allen. Sloep varen, het Eethuis, pub quiz, bingo, knutselen, reisjes naar de Efteling, Volendam of Blijdorp.”.

Francois: “Er is van alles mogelijk: wandelen, naar de film, naar het theater gaan, bakken, een spelletjesavond, et cetera. De activiteiten worden zelfstandig opgezet en uitgevoerd door vrijwilligers, ondersteund door een coördinator en collega vrijwilligers. Als vrijwilliger ben je helemaal vrij om een activiteit te bedenken waar je zelf blij van wordt, zodat het ook voor jou een leuke vrijetijdsbesteding is. Je inzetten voor mensen vanuit je eigen passie of hobby, dat kan bij ons. Dus houd je bijvoorbeeld van fietsen, dan gaan we fiets uitstapjes organiseren!”. Zo is Ursula ook gestart met haar vrijwilligerswerk bij Gors Vrije Tijd. “Ik heb bij mijn kennismaking gezegd dat ik graag wilde bloemschikken en dat organiseren we nu regelmatig. Daarnaast help ik graag mee bij andere knutselactiviteiten en bij het Eethuis en ga ik op vrijdag wandelen met iemand met een beperking.”.

Francois: “Deelnemers kunnen zich inschrijven op de activiteiten die hen aanspreken, dus enthousiasme is gegarandeerd. Op gezelligheid en de nodige humor kun je in ieder geval rekenen als je iets onderneemt met onze deelnemers!”. En die sfeer proef ik ook al snel tijdens mijn bezoek vanavond. Het ruikt heerlijk en aan de tafels wordt volop gekletst. Wat een fijne plek om vrijwilligerswerk te doen!

Dank jullie wel allemaal voor het leuke gesprek!

Janneke Nijssen-Heesakkers
Team Samen Vrijwillig
#mensenmakennederland

Belangstelling om ook vrijwilliger te worden bij het Gors Vrije Tijd Walcheren?
Je bent van harte welkom! Laat het weten aan coördinator Francois Vervaet dat je belangstelling hebt via mail of telefoon: FVervaet@gors.nl / 06 – 1589 0916.

Je kunt via deze link de vacature bekijken: https://www.welzijnmiddelburg.nl/vacatures/gors-vrije-tijd-walcheren-zoekt-initiatiefnemers

Activiteiten worden georganiseerd in en vanuit De Onderneming, Handelsweg 28 in Vlissingen (Vrijburg).

Bekijk in dit filmpje nog even de oproep van Nande: kom ook koken in ons Eethuis!

 


En nog even over die ansichtkaarten… Hieronder zie je een afbeelding van de kaarten. Als je graag een aantal kaarten wil hebben om te versturen of geven aan mensen, kun je deze gratis ophalen tijdens openingstijden bij de ZB in Middelburg. Je vindt ze op het ronde tafeltje bij de uitleenbalie, samen met de Vrijwilligersglossy en de brochure Samen Ouder Worden in Middelburg.