Je hebt de hele wereld om je heen!

02 januari 2023

Het enthousiasme straalt ervan af als Patricia vertelt over haar vrijwilligerswerk bij de Wereldwinkel. Ze doet dit nu 1,5 jaar en het voelt nog steeds ‘als nieuw’ omdat elke dag anders is. 

Al jaren liep zij regelmatig langs de winkel in Middelburg, die door de mooie etalages vaak haar aandacht trok. Toen de kinderen zelfstandiger werden en haar werk als praktijkondersteuner GGZ bij een huisartsenpraktijk het toeliet, vond Patricia haar plek in deze Wereldwinkel.

Nog belangrijker dan de mooie etalage vindt zij de doelstelling: alle producten die verkocht worden zijn Fair Trade, zodat producenten in niet-Westerse landen meer omzet kunnen maken en een leven op kunnen bouwen. Er komt steeds meer aandacht hiervoor vanuit de maatschappij en Patricia vindt het mooi dat de Wereldwinkel hierin een voorloper was en nog steeds is. Van elke aankoop in de winkel kan een kind naar school met een handje rijst, vertelt ze. De producten in de winkel maken haar blij. Je hebt de hele wereld om je heen!

Gemiddeld 3x per maand helpt zij samen met een collega een ochtend of middag de klanten die in de winkel iets uit komen zoeken of zomaar even rond komen kijken. Want dat mag ook, zegt Patricia met een lach. Die komen waarschijnlijk een andere keer nog wel eens terug.

Haast hebben de meeste klanten niet en zo is er ook ruimte om een verhaal te delen. Soms zoeken mensen iets met een bepaalde symboliek voor iemand die ziek is of om een andere reden een moeilijke tijd doormaakt. Die verhalen maken indruk en Patricia vindt het fijn dat zij aandacht hieraan kan geven. Maar Patricia wil benadrukken dat het vooral een leuke cadeauwinkel is om iets uit te zoeken voor een ander of voor jezelf. 

De sfeer onderling bij de vrijwilligers is goed. Dit blijkt wel uit het feit dat een aantal vrijwilligers al meer dan 20 jaar betrokken is. Jongeren kunnen al vroeg kennismaken met het werk van de Wereldwinkel door een maatschappelijke stage en krijgen hierbij de benodigde begeleiding vanuit de organisatie. In totaal houdt een team van 34 vrijwilligers de Wereldwinkel in Middelburg draaiende en op dit moment is er een vacature!

Patricia kan het iedereen aanraden. Dit werk geeft haar energie. Zij ziet het als een moment voor zichzelf naast haar gezin, betaalde werk en sociaal leven en denkt voorlopig niet aan stoppen.


Op de foto staan Patricia (links) en haar collega vrijwilliger Carla in de Wereldwinkel Middelburg.


Belangstelling voor vrijwilligerswerk bij de Wereldwinkel?
Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. Je sluit je dan aan bij een enthousiaste groep collega's die vooral bezig is met de verkoop in de winkel. Daarnaast doen de vrijwilligers, afhankelijk van wat men leuk vindt, allerlei andere taken. Van inkoop tot etaleren, in een fijne sfeer.

Neem contact op met Elly de Bruijne (coördinator Wereldwinkel) via 06-31373535. Lees voor meer info de vacature: https://www.welzijnmiddelburg.nl/vacatures/wereldwinkel-middelburg-zoek…


Tekst en foto’s: Marja van Noort
Vrijwilliger bij team Samen Vrijwillig | Marja van Noort Fotografie