Chiquita Manuhutu

Chiquita maakt Middelburg Mooier

20 april 2021

“Wat een wind hè?”, app ik naar Chiquita Manuhutu (60), vrijwilliger bij Philadelphia Tante Amalia. We hebben afgesproken een wandel-interview te doen en ik wil even checken of ze dat nog ziet zitten, nu het zo hard waait. Sportief als is, vindt ze dat geen enkel probleem.

Chiquita werkt nu een jaar of 5, 6 bij Tante Amalia. Ze wandelde er een keer langs en dacht: “Dat is leuk!” En ze besloot er gewoon eens binnen te lopen. Ze vertelt: “Eigenlijk hadden ze niet eens iemand nodig maar omdat ze het zo leuk vonden dat ik zomaar aan kwam waaien, mocht ik er toch als vrijwilliger aan de slag. Dat doe ik nu twee dagdelen in de week.”

Tante Amalia is een werklocatie van Philadelphia voor mensen met een beperking. Van oude dekens wordt van alles gemaakt, zoals knuffels en kussens en die worden dan in de winkel verkocht. Chiquita begeleidt de cliënten in hun werk en helpt ze waar nodig. Soms met praktische taken, maar ook met gesprekjes of een rondje fietsen op de tandem. “Soms moeten we ze wel eens aansporen om aan de slag te gaan”, lacht ze, “ze hebben er niet altijd zin in.”

Naast de locatie is een kinderopvang met een tuin waar door cliënten én kinderen samen wordt getuinierd. “Het is niet veel meer dan plantjes water geven of spitten, maar voor beide partijen is dat erg fijn en gezellig om te doen”, vertelt Chiquita.

Het creatieve van haar vrijwilligerswerk spreekt haar erg aan; dingen bedenken om te maken en de cliënten helpen er iets moois van te maken, maar haar grootste drijfveer om vrijwilligerswerk te doen, is mensen helpen. Niet alleen voor hen, maar ook voor zichzelf. “Samen nuttig bezig zijn en een bijdrage kunnen leveren, vind ik belangrijk”, geeft ze aan. “Ik kan er echt mijn ei in kwijt.”

Lijkt het je leuk vrijwilligerswerk bij Tante Amalia te doen? Kijk hier. Zoek je een creatieve bezigheid waarmee je anderen helpt? Neem contact met ons op: vrijwilliger@welzijnmiddelburg.nl of 06-8222 7382