Uit je stoel komen en samen met anderen bewegen

17 mei 2023

Vanmiddag mag ik een rondje meewandelen met Middelburg Beweegt. Ik heb er zin in, lekker even naar buiten. Bij het vertrekpunt tegenover het Palet in Middelburg Zuid, word ik voorgesteld aan Ida, Aliene, Suus, Mari Anne, Anneke en begeleiders Piet en Marjon. Een kleine gezellige groep. Drie dames hebben de rollator mee.

We wandelen eerst naar het Cruyff Court, vlakbij het vertrekpunt. In een kring starten we met oefeningen. Zwaaien met de armen, stappen op de plaats, bukken, strekken en balansoefeningen.

Piet doet alle oefeningen voor. Hij geeft suggesties hoe je een oefening kunt aanpassen als het misschien wat moeizaam gaat. Tussendoor wordt er gekletst en gelachen. Als Ida een beetje wankelt met het aantikken van haar enkel, tipt Marjon: “Je knie aantikken mag ook.” en komt ze bij haar staan voor een beetje steun. Marjon: “Het is fijn om de mensen kleine tips te kunnen geven over bewegen, zodat het iets makkelijker gaat.”.

Nu we opgewarmd zijn, gaan we aan de wandel. In een comfortabel rustig tempo lopen we via het fietspad het Meiveld park in. Er wordt volop gekletst onderweg. Mari Anne vertelt me: “Ik heb zelf geen rollator, maar ik heb last van mijn knie. Ik mag niet te lang achter elkaar wandelen. Deze groep op woensdagmiddag is voor mij heel fijn om mee te wandelen, want we lopen niet meer dan 1,5 kilometer. En het is gezellig iedere week met elkaar.”.

Het fluitenkruid langs het fietspad en in het park is prachtig. We maken een paar leuke groepsfoto’s. Een pad met houtsnippers blijkt voor de dames met rollator geen enkel probleem. Anneke wandelt graag mee iedere week: “Je kunt wel thuis blijven zitten, maar bewegen is goed. Zo blijf ik in beweging.”.

Piet vertelt me dat hij en Marjon fysiotherapeut zijn. Inmiddels gepensioneerd, maar op deze manier nog op een leuke manier bezig met hun vak. De kennis komt goed van pas bij het begeleiden van de wandelgroepen maar is geen vereiste om wandelbegeleider te worden bij Middelburg Beweegt. Piet: “Het is fijn als je wandelen leuk vindt en gemotiveerd, enthousiast en geduldig bent. Je wordt goed ingewerkt in het begeleiden en in het voordoen van de oefeningen. Per groep gaan er 2 begeleiders mee, dus je bent nooit de enige begeleider. Je volgt ook een reanimatie training.”.

Piet loopt ongeveer 5 keer per week mee als wandelbegeleider, zijn vrouw Marjon 3 keer per week. Marjon: “Het lijkt misschien veel, maar wij vinden het leuk om te doen. Het contact met de mensen vind ik het allerleukst. Blijven bewegen draagt bij aan gezond ouder worden. Uit je stoel komen en op een leuke manier bewegen samen met andere mensen! Dat kan bij ons en ik vind het leuk om daar als wandelbegeleider aan bij te dragen.”.

We zijn inmiddels weer terug bij Het Palet. Daar staat de koffie en thee voor ons klaar en praten we gezellig nog wat na. Marjon: “Bij iedere groep sluiten we af met koffie en thee. Het is niet verplicht hoor om iets mee te drinken, maar veel mensen vinden het fijn. Het sociale aspect is belangrijk voor veel mensen.”.

Dat sociale zie en voel ik vanmiddag heel sterk. Ik vind de betrokkenheid met en interesse voor elkaar in de groep hartverwarmend. Marjon: “Het is fijn, iedere week even contact met elkaar. Als iemand er een paar keer niet bij kan zijn, bellen we even hoe het gaat en bij ziekte houden we contact. Het is meer dan alleen samen bewegen.”.


Tekst: Janneke Nijssen
Vrijwilligerscentrale Samen Vrijwillig

#mensenmakennederland


Meewandelen?
Dat kan! Er zijn wandelgroepen in bijna alle wijken in Middelburg, op verschillende dagen en met verschillende afstanden (van 1,5 tot 12 km). Marjon: “Doordat er keuze is in afstanden, kun je op je eigen tempo meedoen. Bij een blessure of andere tegenslag, kun je een poosje met een andere groep meewandelen en de tijd nemen om weer op te bouwen. En zoals je vanmiddag zag: meewandelen met stok of rollator kan ook.”.

Er zijn ook beweegpaden waarbij vooral oefeningen gedaan worden.

Op de website kun je alle informatie vinden: www.middelburgbeweegt.nl

Meehelpen als wandelbegeleider?
Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. 

Lees de vacature voor meer informatie:
https://www.welzijnmiddelburg.nl/vacatures/middelburg-beweegt-zoekt-wandelbegeleiders

Neem contact op met Piet voor meer informatie en om een keertje kennis te maken. Zijn contactgegevens zijn: pkruithof@zeelandnet.nl / 06-51383084.

Marjon: “Wandel eens een paar keer mee, zo kun je het beste de sfeer proeven en zien hoe laagdrempelig en leuk het is!”