Ik ga altijd met een heel blij gevoel naar huis

29 november 2022

Bijna 2 jaar geleden is Christianne gestart als vrijwilliger bij SVRZ. Ze is actief bij de locaties Kranesteyn in Middelburg en Clasinastraat in Arnemuiden waar ze activiteiten begeleidt voor mensen met dementie. “Ik had nog niet eerder vrijwilligerswerk gedaan. Ik heb altijd in de zorg gewerkt, maar moest helaas stoppen wegens ziekte. Ik wilde toch graag iets blijven doen in de zorg. In een winkel in Arnemuiden hing een poster dat SVRZ vrijwilligers zocht, daar heb ik op gereageerd.”.

Christianne straalt als ze over haar vrijwilligerswerk praat. Zoals over de muziekquiz die ze regelmatig samen met een bewoonster doet. Samen naar muziek van vroeger luisteren, meezingen, vragen beantwoorden, verder zingen als het liedje stopt. “Mevrouw heeft een echte winnaars mentaliteit, dat is heel leuk om te zien. Ze leeft helemaal op als we samen bezig zijn met de quiz.” En over die keer dat ze een muziekactiviteit verzorgde op de piano. “Er was een meneer bij die zelf ook piano kon spelen. Hij had geen noten nodig, speelde zo uit zijn hoofd. Hij speelde wat voor ons en daarna heb ik samen met hem een duet gespeeld. Dat ging natuurlijk niet vlekkeloos, maar dat was juist leuk, we hadden veel lol samen. Ook de andere bewoners die erbij waren hadden plezier en moedigden ons aan.”

Gister nog heeft ze met een groepje van 8 bewoners een herfststukje gemaakt. “Bij de start van een activiteit zijn de mensen vaak onzeker. Dit kan ik niet, dit lukt me niet, hoor je dan. Als we dan rustig uitleg geven en stimuleren, gaan ze aan de slag en zie je hoe creatief ze nog zijn.”.

“Ik vind het heel fijn dat ik onrust bij mensen kan wegnemen door rust uit te stralen en aandacht te geven. Je haalt ze even uit hun cirkel. Mensen kunnen zichzelf zijn en ontspannen en dan zie je hun talenten naar voren komen. Het geeft mij veel voldoening dat ik hun daarbij kan helpen.”

“De samenwerking met de medewerker welzijn en met de collega’s in de zorg verloopt goed, ik voel me opgenomen in het team. Ik ben ook heel blij met de vrijheid die ik krijg om ook zelf activiteiten te bedenken en verzorgen. Het vertrouwen dat ik krijg van het team doet me goed. Ik leg de lat voor mezelf hoog. Ik wil ook graag laten zien dat je zonder betaald werk ook nuttig en van waarde kunt zijn.”

Tegen mensen die twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen, wil Christianne zeggen: “Ga een keer ergens meelopen en meekijken. Dan zie je al snel dat je iets kunt betekenen voor iemand anders. En het is voor jezelf ook goed om betekenisvol bezig te zijn. Ik ontwikkel me door het vrijwilligerswerk, ik ontdek mijn krachten. Je kunt meedoen aan scholing, waardoor je blijft leren.”.

“Er zijn ook moeilijke aspecten, zeker. Bij het ziektebeeld hoort helaas dat mensen achteruitgaan, dat is naar om te zien. Maar het zijn toch vooral de mooie dingen die me bij blijven. Je bent erop ingesteld dat mensen je mogelijk niet herkennen door hun dementie, maar ik word regelmatig verrast met hartverwarmende opmerkingen als: o je bent er weer, we hebben je gemist of: ga je vandaag weer met me fietsen?”.


Dank je wel Christianne voor het delen van je ervaringen!
Janneke Nijssen
Team Samen Vrijwillig

#mensenmakennederland


 

Over SVRZ
SVRZ biedt ouderenzorg in Zeeland. Wonen, welzijn en zorg zijn op elkaar afgestemd. Er is zorg op het gebied van dementie, somatiek, Korsakov, Huntington en de laatste levensfase. SVRZ biedt onder meer verpleeghuiszorg, revalidatie, ontmoetingscentra en thuiszorg.


Belangstelling om ook vrijwilliger te worden bij SVRZ op Walcheren?
Neem contact op met coördinator Tineke (e-mail: t.jager@svrz.nl).
Tineke: “Tijdens een kennismakingsgesprek kijken we samen naar jouw interesses en talenten, wat zou je zelf leuk vinden om te doen? Er is veel mogelijk bij onze locaties, bijvoorbeeld helpen bij de maaltijden, cliënten begeleiden bij uitstapjes, persoonlijke aandacht voor cliënten die weinig bezoek krijgen, ondersteunen bij grote activiteiten zoals een muziekavond.”

“We hebben op Walcheren 8 locaties, dus ook vast een bij jou in de buurt. Ruim 250 vrijwilligers zetten zich in op Walcheren, mensen van 16 tot en met 96 jaar. Ook studenten die zich als vrijwilliger willen oriënteren op het werken in zorg en welzijn zijn van harte welkom bij ons.”

Lees hier meer over het vrijwilligerswerk bij SVRZ: www.svrz.nl/vrijwilligers