Anouk: “Door anderen te helpen wordt de wereld een stukje mooier.”

17 maart 2021

Anouk Jansen, 19 jaar, vrijwilliger bij de Scouting en bij de Voedselbank Walcheren, studente communicatie aan de HZ en ook nog werkzaam als ijsverkoper... Je denkt daar bij aan een druk en gestrest iemand maar niets is minder waar! Anouk is ontspannen en vrolijk als ik haar spreek. Tijdens het gesprek blijkt dat Anouk ook nog zomerkampen in Leusden organiseert voor de organisatie Fun2stay en actief is voor Scouting Regio Zeeland. Deze week heeft ze zes avondbijeenkomsten; “Dat is wel meer dan normaal hoor maar in deze tijd moet bijvoorbeeld ook voor Jantje Beton gecollecteerd worden”.  

Kazan de Wolfgroep
Hoe komt een studente van 19 jaar ertoe om zo ontzettend veel te doen naast haar studie? Scouting blijkt een belangrijk onderdeel van haar leven te zijn. Al vanaf haar achtste jaar is ze lid. Aanvankelijk in Heinkenszand, later in Middelburg bij de Kazan de Wolfgroep. Bij deze groep geeft Anouk nu al een aantal jaren leiding. Dat betekent regelmatig zaterdagochtend activiteiten organiseren bij de welpen en elke zaterdagmiddag bij de scouts. Daarna is er nog vaak een bespreking en alles moet natuurlijk ook nog voorbereid worden! Er is gelukkig ook tijd voor leuke, gezellige dingen met elkaar, zoals een drankje en eten. Vanuit haar werk bij de Kazan de Wolfgroep is Anouk actief geworden bij Scouting Regio Zeeland. Als jongere heeft ze daar een waardevolle inbreng in de klankbordgroep. Tegelijkertijd doet ze ook mediawerk voor Scouting Regio Zeeland.

Voedselbank Walcheren                                                                                                                                                 
Dat mediawerk heeft een sterke link met haar studie communicatie. Zo zet ze haar kennis in voor de Scouting maar ook voor de Voedselbank Walcheren en kan ze haar belangstelling en kennis combineren. Bij de Voedselbank is ze betrokken bij de interne en externe communicatie. Met een andere student heeft Anouk een flyer en posters ontwikkeld; het is nog steeds nodig om mensen te attenderen op de mogelijkheden van de Voedselbank. De twee studenten interviewden ook bedrijven en maken content voor Facebook. Voor alle vrijwilligers van de Voedselbank maken ze een interne nieuwsbrief en zijn ze een huisstijlhandboek aan het maken. Hoewel de activiteiten bij de Voedselbank studiepunten opleveren, is het een bewuste keuze van Anouk om dit werk te doen: “Dit type werk ligt dicht bij mijn normen en waarden. Ik vind het gewoon belangrijk om rekening te houden met anderen en aan mijn naasten te denken”.

Gewoon leuk                                                                                                                                                                           
Je zou denken dat Anouks weken propvol zitten met al deze activiteiten. Maar toch heeft ze nog tijd voor haar vriend en leest ze veel boeken. Ik denk dat ze alles doet en volhoudt door haar levenshouding en haar motto “ik vind vrijwilligerswerk gewoon leuk! ”
 

Anja de Groene, Ambassadeur vrijwilligerswerk Middelburg 2021

 

Meer weten over vrijwilligerswerk bij de Scouting, Fun2stay en de Voedselbank?
Je vindt meer informatie via onderstaande linkjes.

Vrijwilliger worden bij de Scouting
Vrijwilliger worden bij Fun2stay
Voedselbank verwelkomt graag nieuwe vrijwilligers