Als ik had geweten hoe leuk vrijwilligerswerk was, was ik er jaren eerder aan begonnen!

16 juni 2021

Op de middag dat ik met Niki heb afgesproken om haar te interviewen over haar vrijwilligerswerk, is er ook een leuke activiteit bij Zorgstroom Buitenrust waar mijn collega en ik graag bij gaan helpen. Ik mail Niki of ze het misschien leuk vindt om mee te doen en dat we daarna ons interview doen. Ze mailt gelijk terug: “Wat een ontzettend leuk initiatief! Ik wil zeker meedoen, ik kom samen met een vriend versieren!”

En zo staan we op 8 april in de tuin van Buitenrust raamtekeningen te maken. Binnen drinken de bewoners koffie en thee, we zwaaien naar elkaar. Soms wordt er voor onze creaties op de ramen geapplaudisseerd. Coronaproof gezelligheid en lente sfeer op de ramen.

Na afloop ga ik met Niki en Noël op een bankje buiten in gesprek. Niki is 22 jaar en studeert Verpleegkunde aan de HZ | University of Applied Sciences. In haar eerste studiejaar deed ze voor haar opleiding mee aan een buddyproject. Ze werd via de organisatie Manteling “buddy” (maatje) voor een mevrouw van wie de familie ver weg woont. Eén keer in de twee weken ging ze bij haar op bezoek. Even koffie drinken, even samen naar buiten. Niki vond het verrassend leuk om te doen. “We hadden een goede klik samen. Toen mijn uren voor school erop zaten, wilde ik niet stoppen. Ik ben vrijwilliger bij Manteling gebleven en bezoek haar nu nog steeds.”

Hoewel dat nu door de coronamaatregelen anders vorm krijgt. “In deze periode mag ik haar niet binnenshuis bezoeken, we bellen nu iedere week een half uurtje. Zodra het weer mag, ga ik weer bij haar langs. We kijken daar allebei naar uit.”

“We gaan dan graag even samen weg samen. Haar rollator in mijn auto en even naar de boulevard rijden. Een kleine moeite voor mij en voor haar superleuk om even iets anders te zien en te doen. Ze houdt van het theater, ik heb daar gewerkt en heb haar een keer meegenomen. Kopje koffie drinken en even achter de schermen kijken, dat vond ze erg leuk. Ik vind het fijn om te zien dat ze blij is met mijn bezoekjes. En ik vind het zelf ook heel gezellig. Ik haal er zelf net zoveel uit als andersom. Ze vertelt leuke verhalen over haar jeugd.”

Ik vraag Niki of ze door haar vrijwilligerswerk ook dingen geleerd heeft die waardevol zijn in haar opleiding. “Ja vooral in het begin. Ik dacht dat we erg van elkaar verschilden. Maar als je in gesprek gaat met elkaar, ontdek je raakvlakken. Bij ons was dat onze liefde voor honden en het theater. Ik heb ervaren dat je door open en belangstellend te zijn en echt in gesprek te gaan, verder leert kijken dan de buitenkant en een band kunt opbouwen met iemand. Dat kan ik goed toepassen in mijn opleiding. En ik word door Manteling begeleid, we krijgen intervisie en trainingen. Dan ontmoet je ook de andere vrijwilligers, van hun ideeën en ervaringen leer ik ook weer.”.

Noël (34 jaar) blijkt ook vrijwilliger. “Ik zocht twee jaar geleden iets buiten mijn werk, ik houd van dieren en zo kwam ik terecht bij de Mikke. We verzorgen zieke en gewonde vogels, egels en andere zoogdieren met als doel ze weer in de natuur terug te brengen. Nu ligt mijn vrijwilligerswerk even stil, maar ik kijk ernaar uit om weer te gaan. Het is leuk om in een team te werken met andere vrijwilligers en stagiaires. Als ik had geweten hoe leuk vrijwilligerswerk was, was ik er jaren eerder aan begonnen. Je komt in een nieuwe omgeving, leert andere mensen kennen. Als je een nieuwe ervaring wilt hebben, ga vrijwilligerswerk doen!”. Niki knikt: “Er is zoveel leuks te doen!”.

 

Dank jullie wel Niki en Noël voor jullie raamtekeningen en het leuke interview!
Janneke Nijssen, Samen Vrijwillig
#mensenmakennederland

 

Klik op de linkjes voor meer informatie over vrijwilligerswerk bij Manteling en De Mikke.
Wil je jouw vrijwilligerskracht ontdekken? Doe deze leuke korte test