OMSCHRIJVING EN PRAKTISCHE INFORMATIE

Per 1 juli 2021 geldt de WBTR: de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Deze wet is bedoeld om wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, misbruik van positie en andere ongewenste activiteiten binnen besturen te voorkomen. Alle verenigingen en stichtingen moeten dan aan de wet voldoen.

Veel organisaties vragen zich af welke gevolgen de WBTR heeft voor het bestuur en wat in de statuten aangepast moet worden. Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt af van hoe het bestuur en het toezicht op het bestuur binnen een organisatie is vormgegeven en wat in de statuten staat. De wet is ook bedoeld om de kwaliteit van besturen te verbeteren.

Online voorlichting goed bezocht
Op 26 mei heeft Mr. Lars Hooning een online voorlichting verzorgd voor lokale stichtingen en verenigingen. De bijeenkomst, die we samen met Welzijn Veere hebben georganiseerd, is druk bezocht. Maar liefst 94 bestuursleden en vertegenwoordigers van organisaties schoven aan; de teller in ons Zoom-scherm met participants bleef maar oplopen!

Lars Hooning heeft de best ingewikkelde materie op een overzichtelijke manier uiteengezet en heeft binnenkomende vragen beantwoord. Kon je er 26 mei niet bij zijn en vertegenwoordig je een stichting of vereniging op Walcheren? Je kunt via een mail aan ons (vrijwilliger@welzijnmiddelburg.nl) je belangstelling aangeven en dan mailen we je de presentatie en overzicht vragen en antwoorden persoonlijk toe. 

Aanvullend ter informatie:
NOV heeft de gevolgen van WBTR voor verenigingen en stichtingen overzichtelijk op haar site gezet, klik hier.
Je kunt ook een webinar over de WBTR terugkijken (klik op bovenstaande link en scroll naar beneden) of klik hier.