OMSCHRIJVING & PRAKTISCHE INFORMATIE

In 2017 organiseerden wij met ons team een reeks IDEE bijeenkomsten voor vrijwilligerscoördinatoren en bestuursleden over de thema's werven, begeleiden en behouden van vrijwilligers. Hieronder vind je de handouts die we bij deze bijeenkomsten hebben uitgedeeld.

Je vindt in de handouts veel informatie over de stappen en aandachtspunten voor werving, begeleiding en behoud van vrijwilligers. Uit diverse bronnen hebben we tips, trucs en tools verzameld. Zie het als een checklist die je naloopt, waarna je weet waar je als organisatie staat en wat eventuele aandachtspunten zijn. 

Bij het thema werving komt aan bod: de wervingscirkel, werving in relatie tot motieven en prikkels van vrijwilligers, mailadressen lokale pers, vrijwilligerskwadrant. Bij het thema begeleiden gaan we in op het verschil tussen begeleiden en leiding geven, management van motivatie en gespreksvormen. Bij het thema behoud wordt aandacht besteed aan aan vrijwilligerswerk aantrekkelijker maken, herinrichten van functies naar taken, tevreden vrijwilligers, deskundigheidsbevordering, interne communicatie en conflicthantering.

Iedere handout bevat tot slot een aantal inspiratievragen, een checklist om door te lopen en opsomming van naslagwerk, interessante websites en lokale voorbeelden.
 

Klik hier om de handout Het werven van vrijwilligers te openen. 
Klik hier om de handout Het begeleiden van vrijwilligers te openen.
Klik hier om de handout Het behouden van vrijwilligers te openen.
 

Deze handouts worden aangeboden door Samen Vrijwillig (Welzijn Middelburg). Dit aanbod wordt gedeeld via het Kennisplatform voor vrijwilligers, een samenwerkingsplatform. Meer lezen over het Kennisplatform, een leervraag delen of een workshop aanbieden? Klik hier.