OMSCHRIJVING & PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt het vermoeden dat iemand in je omgeving eenzaam is. En je maakt je zorgen, bijvoorbeeld omdat iemand vaak somber is en zich steeds meer terugtrekt. Je kunt iemands eenzaamheid niet voor de ander oplossen, dat moet diegene zelf doen. Wel kun je hierbij ondersteuning bieden.

In deze combi training gaan we met dit onderwerp aan de slag. Combi, want je werkt eerst thuis een korte training door op je computer of telefoon van ongeveer 20 minuten en daarna gaan we tijdens een bijeenkomst verder in gesprek.   

Over de e-learning
In de e-learning “Eenzaamheid”, gemaakt door Humanitas, komt aan bod:  
- Wat is eenzaamheid? Wat voor signalen kunnen wijzen op eenzaamheid? Hoe maak je het bespreekbaar?
- Wat zijn de mogelijke gevolgen van eenzaamheid?
- Wat kun je voor iemand betekenen: wat zijn jouw mogelijkheden en beperkingen om iemand die eenzaamheid ervaart te helpen?
- Hoe kun je iemand ondersteunen om het proces van vereenzamen te doorbreken?

Het doornemen van de e-learning duurt ongeveer 20 minuten. Een e-learning doornemen werkt als volgt: je klikt op het linkje en de training start vanzelf op je scherm. Je kunt er op je eigen tempo doorheen bladeren, teksten lezen en filmpjes kijken. Je kunt het op verschillende apparaten bekijken, zoals je telefoon, tablet, iPad of computer.

Verder in gesprek
Tijdens de vervolg bijeenkomst ga je in een klein groepje in gesprek met vrijwilligers van verschillende organisaties over wat je hebt geleerd in de e-learning. Je kunt vragen stellen. En aan de hand van een aantal voorbeelden uit de praktijk ga je samen kijken hoe je kunt ondersteunen bij het doorbreken van eenzaamheid. De bijeenkomst wordt begeleid door Jeanine Sinke, specialist eenzaamheid bij Het Aandachtshuis.


Voor: Vrijwilligers en vrijwilligerscoördinatoren op Walcheren, er zijn voor de bijeenkomst 2 tot maximaal 6 plaatsen beschikbaar.
Door: Humanitas (e-learning) en Jeanine Sinke (bijeenkomst)
Kosten: Geen
Data: De e-learning kun je thuis zelf doornemen. De online bijeenkomst vindt plaats op woensdag 16 juni van 9.30 tot 11.00 uur in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg. 
Aanmelden: Stuur s.v.p. uiterlijk 15 juni een mail aan j.nijssen@welzijnmiddelburg.nl  Je ontvangt dan de link naar de e-learning en de link naar de online bijeenkomst.

De e-learning is gemaakt door Humanitas en de bijeenkomst wordt begeleid door Jeanine Sinke (Het Aandachtshuis). Dit aanbod wordt gedeeld via het Kennisplatform voor vrijwilligers, een samenwerkingsplatform. Meer lezen over het Kennisplatform, een leervraag delen of een workshop aanbieden? Klik hier.